Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 51
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 51

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 51

2. Mondros Ateşkes Antlaşmasının Uygulanması

Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin imzaladığı, şartları en ağır antlaşmalardan biridir. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti fiilen sona ermiştir. Ordu terhis edilerek ülke savunmasız hâle getirilmek istenmiştir (Görsel 2.21). Boğazların kontrolünü eline alan İtilaf Devletleri Anadolu ile Trakya arasındaki bağlantıyı koparmaya çalışmışlardır. Antlaşmanın 7. maddesi Osmanlı Devleti’nin işgal edilmemiş topraklarının işgaline, 24. madde ise Doğu Anadolu’da bir Ermeni devletine zemin hazırlamak için konulmuştur. Antlaşma, İtilaf Devletleri’nin savaş devam ederken kendi aralarında yaptıkları gizli anlaşmalara dayanmaktadır.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra İtilaf Devletleri, gizli anlaşmalara göre paylaştıkları Anadolu ve Trakya’daki toprakları antlaşmanın 7. maddesine dayanarak işgal etmeye başladı. 13 Kasım 1918’de İtilaf Devletleri donanmaları İstanbul Limanı’na demirledi. Böylece Osmanlı Devleti’nin başkenti fiilen işgal edildi. İşgalden kısa süre sonra Padişah VI. Mehmet Vahdettin (Görsel 2.22), Boğaz’daki Dolmabahçe Sarayı’ndan daha güvenli olan Yıldız Sarayı’na taşındı çünkü İtilaf Devletleri donanması sarayın hemen karşısına demirlemişti. Bu gemiler arasında Yunanistan’a ait gemiler de vardı. Oysa Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanırken Osmanlı Devleti’ne Yunan gemilerinin İstanbul’a gelmeyeceği sözü verilmişti. Fransız Generali d’Esperay (Esperi) İstanbul’a Fatih Sultan Mehmet’i taklit edercesine Rumların hediye ettiği bir beyaz at üstünde girdi.

İstanbul’un dışında İngilizler; Musul, İskenderun, Adana, Urfa, An- tep ve Maraş’a asker çıkardılar. Daha sonra Musul dışında bu yerleri Fransızların işgaline bıraktılar. Bu yerlerin yanında İngilizler; Çanakkale, İzmit, Eskişehir, Samsun gibi önemli ulaşım hatlarının geçtiği yerlere asker yerleştirdiler. Fransızlar zengin kömür madenlerine sahip Zongul- dak’ı işgal ettiler. Yunanlar İzmir’i ve Doğu Trakya’yı, İtalyanlar da Antalya ve Konya’yı işgal ettiler.

Soru: Önemli ulaşım yollarının işgal edilmesinin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Önemli ulaşım yollarının işgal edilmesinin sebebi, Osmanlı Devleti’nin savunma ve lojistik kabiliyetini tamamen felç ederek ülkenin her bölgesinde hızlı ve etkili kontrol sağlamaktır. Bu yolla, İtilaf Devletleri işgallerini daha kolay organize edebilir ve direnişi engelleyebilirlerdi.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum