Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 48
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 48

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 48

3. Birinci Dünya Savaşı’nın Sona Ermesi ve Sonuçları

1917 yılında uzun süredir iç karışıklıklar içinde olan Rusya’da Bolşevik İhtilali meydana geldi. Rejim değişikliği sonucu çar yönetimden uzaklaştırıldı ve Rusya 3 Mart 1918’de Brest-Litovsk Antlaşması’nı imzalayarak savaştan çekildi. Savaşta üstünlük İttifak Devletleri’ne geçtiyse de Amerika Birleşik Dev- letleri’nin (ABD) İtilaf Devletleri safına katılması güç dengelerini bir kez daha değiştirdi. Birinci Dünya Savaşı başladığında tarafsızlığını ilan eden ABD, İtilaf Devletleri’ne başta silah ve cephane olmak üzere ihtiyaç duydukları birçok ürünü satmaktaydı. Bu ticareti önlemek isteyen Almanya ABD’nin ticaret gemilerini hedef alan saldırılar düzenlemeye başladı. ABD, bu saldırılar üzerine Almanya’ya savaş ilan etti. ABD güçlerinin Avrupa’ya gelmesiyle İtilaf Devletleri üstünlüğü ele aldılar. Savaşı güçlükle sürdüren Bulgaristan 29 Eylül 1918’de, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ise 3 Kasım1918’de savaştan çekildi.

Savaş devam ederken ABD Başkanı Wilson (Vilsın) 8 Ocak 1918’de 14 maddelik bir bildiri yayımlamıştı (Görsel 2.16). “Wilson İlkeleri” denilen bu bildiriye göre galip devletler mağlup devletlerden toprak ve tazminat almayacaklardı. Uluslararası antlaşmalar açık yapılacaktı. Devletlararası sorunları çözmek için Cemiyet-i Akvam kurulacaktı. Osmanlı’da Türklerin çoğunlukta olduğu yerlerin bağımsızlığı sağlanacaktı. Türklerin egemenliği altında yaşayan milletlerin kendi kendini yönetme hakkı olacaktı. Boğazlar bütün devletlerin gemilerine açık olacaktı. İttifak Devletleri savaştan çekilirken İtilaf Devletleri’nin Wilson İlkeleri çerçevesinde kendileriyle barış yapacaklarını umuyorlardı.
Görsel 2.16: ABD Başkanı Wilson

Bulgaristan’ın savaştan çekilmesiyle Osmanlı Devleti’nin Almanya ile kara bağlantısı kesildi ve İstanbul ile Boğazlar İtilaf Devletleri’nin saldırısına açık hâle geldi. Savaşı daha fazla sürdüremeyecek durumda olan Osmanlı Devleti başkentin işgali tehlikesi karşısında İtilaf Devletleri’ne başvurarak ateşkes istedi. Almanya’nın da ateşkes talebinde bulunması üzerine Birinci Dünya Savaşı İttifak Devletleri’nin yenilgisiyle sonuçlandı.

Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Devleti, Rusya Çarlığı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Almanya İmparatorluğu’nun parçalanıp yıkılmasına neden oldu. Yıkılan bu devletlerin topraklarında Polonya, Ukrayna, Litvanya, Estonya, Yugoslavya, Çekoslovakya gibi devletler kuruldu. Avrupa’da cumhuriyet yönetimleri yaygınlaşmakla birlikte Almanya, İtalya, İspanya gibi devletlerde faşizm, komünizm, nazizm gibi yeni rejimlerin doğmasına yol açtı. Ülkeler harap oldu. Savaşta çok sayıda sivilin ölmesi üzerine sivil savunma Kalıcı barışı sağlamak ve sorunları diplomasi ile çözmek amacıyla Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam) kuruldu. Sömürgeci devletler tarafından ise manda ve himaye sistemi getirildi. Manda ve himaye tarihte güçlü devletlerin zayıf ve güçsüz bazı devletleri koruma bahanesiyle sömürgeciliğe devam etmesidir. Kalıcı barışı sağlamak amacıyla gösterilen çabaya rağmen 1939-1945 yılları arasında İkinci Dünya Savaşı yaşandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum