Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 47
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 47

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 47

Osmanlı Devleti 4. Orduyu kurarak bölgeye yeni kuvvetler gönderdi (Görsel 2.14). Osmanlı ordusu karşısında İngilizler Kut’ül-Amâre şehrine çekilmek zorunda kaldı. Kut’ül-Amâre’de kuşatılan ve erzak sıkıntısı çeken İngiliz ordusu, başında Halil (Kut) Paşa’nın olduğu Osmanlı ordusuna teslim oldu (1916). Ancak Osmanlı ordusunun cephedeki üstünlüğü kısa sürdü. İngilizler yeni bir ordu kurarak üstünlüğü ele aldılar. Irak’ın büyük bölümüne hâkim olan İngiliz ordusu savaşın sonunda Musul’a kadar ilerledi.

Soru: Kut’ül-Amâre Zaferi’nin yıldönümü için bir afiş hazırlayınız. Afişinizde zaferin önemini vurgulayan sözlere ve görsellere yer veriniz. Afişinizi zaferin yıldönümü olan 29 Nisan’da sınıfınızda sergileyiniz.

  • Cevap:

“Kut’ül-Amâre Zaferi, imkânsızlıklar içinde kazanılan bir kahramanlık destanıdır.”

“Vatan sevgisi ve azmin zaferi: Kut’ül-Amâre, İngiliz ordusunun Osmanlı’ya boyun eğdiği gündür.”

***

1Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.

“İngilizler, Filistin ve Irak cephelerinde inşa ettikleri demir yollarından kamyon, kamyonet, zırhlı araçlar, cephane getirip yığıyorlar ve Hindistan’ın bitmez tükenmez kaynaklarından yeni birlikleri cepheye getiriyorlardı. Demir yolları bunların erzaklarını da zamanında yetiştiriyordu. Biz cephane ve erzak nakliyatını deve ve merkeplerle yapıyorduk. Bunun için de deve istasyonları kuruldu. Buralarda yapılan yüksekçe yerlerin önüne develer yanaştırılıyor ve yük üzerlerine bağlandıktan sonra ağır ağır savaş bölgelerine doğru yola koyuluyorlardı.” (Alpay Kabacalı, Arap Çöllerinde Türkler, s.52-53.)

Soru: İki ordu arasında hangi farklar bulunmaktadır?

  • Cevap: İngiliz ordusu demir yolları ve motorlu araçlarla lojistik sağlarken, Osmanlı ordusu deve ve merkeplerle erzak ve cephane taşımaktaydı. Ayrıca İngilizler, Hindistan’dan sürekli yeni birlikler getirebiliyordu.

Soru: Sizce iki ordu arasındaki farklar savaşın seyrini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: İngiliz ordusunun modern lojistik imkanları ve takviye kuvvetleri, savaşta onlara avantaj sağlamış; Osmanlı ordusunun yetersiz lojistiği ise uzun vadede zayıflamasına yol açmıştır.

Soru: Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusu hangi şartlarda düşmanla mücadele etmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı ordusu, kısıtlı lojistik imkanlar, yetersiz donanım ve zor coğrafi koşullar altında, motorlu araçlar ve demir yolu destekli modern ordulara karşı savaşmıştır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • 👉👏👈