

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 45

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 45
Hicaz ve Yemen Cephesi
Mekke’nin Osmanlı Devleti’ne bağlı idarecisi konumunda olan Şerif Hüseyin, İngilizler ile bölgede kendisinin başında olduğu bir devlet kurulması karşılığında anlaştı. Bu anlaşma gereği Şerif Hüseyin kendisine bağlı Arap aşiretleriyle Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklandı. Osmanlı ordusu, Mekke ile Medine’yi içine alan kutsal Hicaz bölgesinde Şerif Hüseyin ve İngilizlerle mücadele etti (Görsel 2.11). 12. Kolordu Komutanı Fahrettin Paşa hiçbir yerden destek alamamasına rağmen Medine’yi kahramanca savundu. Kuşatmadan önce Medine’de bulunan kutsal emanetleri İstanbul’a ulaştırmayı başardı. 4. Ordu Komutanı Cemal Paşa, Medine savunmasını hatıratında şu sözlerle anlatmıştır:
Bütün benliğimle hakkında sonsuz bir hürmet ve hayret hissi beslemek mecburiyetinde olduğum Fahrettin Paşa; her taraftan düşmanlarla çevrildiği hâlde, bu kuvvetle Haziran 1916 başından Aralık 1918 sonuna kadar, tam iki buçuk sene zarfında cidden olağanüstü çabalar harcayarak o mübarek Peygamber’in mezarını İngiliz topçusu, her türlü yardımcı sınıflarla takviye edilmiş olan kuvvetli Şerif Hüseyin birlikleri ve asi Araplara karşı savunmayı başarmıştı.” (Cemal Paşa, Hatırat (1913-1922), s.195.)
Fahrettin (Türkkan) Paşa (1868-1948)
Rusçuk’ta doğdu. “Balkan Savaşları”na katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda Hicaz bölgesi kumandanlığı yaptı. Şerif Hüseyin’e bağlı asilerle mücadele etti. Fahrettin Paşa’nın savunduğu Medine dışında yer alan bölgedeki büyük merkezler asilerin eline geçti. Fahrettin Paşa elinde bulunan son derece kısıtlı imkânlarla Medine’yi iki yıl yedi ay boyunca müdafaa etti. Mondros Ateşkes Antlaş- ması’nın imzalanmasından sonra Medine’yi teslim etmek zorunda kaldı. Malta’ya sürgün edildi. Millî Mücadele’ye katıldı. Afganistan’a elçi olarak tayin edildi.
Soru: Osmanlı ordusunun cephelerdeki durumu ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Osmanlı ordusu, cephelerde birçok zorlukla mücadele etmiştir. Hem dış düşmanlara karşı savaşırken hem de iç isyanlarla başa çıkmaya çalışmış, özellikle kısıtlı kaynaklar ve destek eksikliğine rağmen uzun süreli savunmalar yapmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum