

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 44

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 44
Silah arkadaşlarından Fahrettin Altay savaşın kazanılmasında Mustafa Kemal’in rolüyle ilgili şunları söylemiştir:
Anafartalar Zaferi ile İstanbul’u düşman istilasından kurtaran Albay Mustafa Kemal 16. Kolordu Komutanı olarak Edirne’ye gönderilmiş, Edirne halkı onu çok büyük gösterilerle karşılamıştı. Çünkü biliyorlardı ki “Anafartalar Kahramanı” yalnız İstanbul’u değil, Edirne ve bütün Trakya’yı da kurtarmıştır. Bu suretle parlayan yeni yıldızın ışığı büyümeye başlamış, her tarafta Anafartalar Kahramanı’na saygı “Hürriyet Kahramanları”nınkini geçer gibi olmuştu.” (Fahrettin Altay, 10 Yıl Savaş ve Sonrası, s.117.)
18 Mart Deniz Zaferi’nden sonra altı aydan fazla süren Çanakkale Cephesi’ndeki kara savaşları da Osmanlı Devleti’nin zaferiyle sona erdi (Görsel 2.9, Görsel 2.10). Çanakkale Cephesi’nde Osmanlı ordusu çok sayıda şehit verdi. Pek çok asker yaralandı, askerlerin bir kısmı da esir oldu. Osmanlı ordusunun bu cephedeki başarısı karşısında tarafsızlığını bırakan Bulgaristan, İttifak Devletleri safında savaşa girdi ve savaş uzadı. İtilaf Devletleri Boğazlardan geçerek Rusya’ya yardım ulaştıramadıkları için bu devlet zor durumda kaldı ve Çarlık Rusyası yıkıldı.
Bu savaş öyle yüksek bir ruhla yapılıyordu ki; siperlere giderken ve süngü hücumuna kalkarken önce birbirimize sarılıp helalleşirdik. Bu duruma ağlayanlar olurdu. Acaba ölüm korkusundan mı diye düşünüp onları teselli edip cesaret vermek için heyecanla: “Vatan, millet, şehit, cennet!” öğüdünü verdiğimde kimileri güler yüzlü acı bir gülümsemeyle: “Başefendi! Biz sevinçten ağlıyoruz! Haydi ne duruyoruz? Emir ver!” derdi. (…) Hücum emrini alır almaz düşman siperlerine dalarlardı.” Nurettin Peker, Balkan Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı’na Ateş Hattında Bir Ömür, s.120
Soru: Yukarıdaki alıntıda Türk askerlerinin hangi özelliği üzerinde durulmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Türk askerlerinin cesareti, vatan sevgisi ve fedakârlıkları üzerinde durulmuştur. Askerler, ölüm korkusu yerine vatan için seve seve canlarını feda etmeye hazır olduklarını göstermişlerdir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yav bu ne ya metinleri niye koyuyonuz zaten kitapta var biz sadece cevap istiyoz