Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 43
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 43

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 43

b. Savunma Cepheleri Çanakkale Cephesi

1915 yılında İtilaf Devletleri; Rusya’ya yardım etmek, Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak ve tarafsız Balkan devletlerinin kendi yanlarında savaşa katılmasını sağlamak için Çanakkale Boğazı’na donanmalarıyla bir saldırı planladı (Harita 2.3).

Şubat 1915’te İngiliz ve Fransız donanmaları Çanakkale önlerine geldi. Kumkale ve Seddülbahir mevzilerini topa tutarak Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalıştılar. 18 Mart 1915’te Boğaz’ı geçmeye çalışan İtilaf donanması, Nusrat Mayın Gemisi’nin Erenköy açıklarına bıraktığı mayınlar ve Seyit Onbaşı gibi kahraman topçuların ateşi nedeniyle ağır kayıp vererek çekilmek zorunda kaldı.
Donanmaları ağır bir yenilgi alan İtilaf Devletleri, Gelibolu Yarımadası’na asker çıkararak karadan Çanakkale’yi geçmeye karar verdi. Çıkarma için İngiliz ve Fransız birliklerinin yanında Avustralya ve Yeni Zellanda (ANZAK) birlikleri de bölgeye geldi. Osmanlı Devleti Çanakkale’yi savunmak için Alman General Liman von Sanders komutasında 5. Orduyu kurdu (Harita 2.3).
25 Nisan 1915 sabahı İtilaf ordusunun çıkarması başladı. İtilaf Devletleri’nin amacı Seddülbahir ve Arıburnu mevkilerini ele geçirmekti. Arıburnu mevki- sinden ilerleyen düşmana, hızla bölgeye gelen tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve askerleri karşı koydu, düşmanın ilerleyişini durdurdu (Görsel 2.8).

Bu başarısı üzerine Mustafa Kemal Arıburnu Komu- tanlığı’na atandı ve rütbesi albaylığa yükseltildi. Ana- fartalar mevkisinde düşmanı bir kez daha yenilgiye uğratan Mustafa Kemal’in “Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum, biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir.” emri cephede muharebenin kazanılmasında önemli rol oynadı.

Soru: Çanakkale Cephesi’nin kaybedilmesi durumunda neler olabilirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: Çanakkale Cephesi kaybedilseydi, İstanbul düşebilir ve Osmanlı Devleti savaştan erken çekilmek zorunda kalabilirdi. Ayrıca, İtilaf Devletleri Rusya’ya yardım ulaştırarak savaşın genel seyrini değiştirebilirdi.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum