Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 41
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 41

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 41

a. Taarruz Cepheleri Kafkas Cephesi

Ruslara karşı mücadele edilen bu cephenin açılmasının sebepleri arasında, Kars ve Batum’u Rusya’dan geri almak bölgedeki petrol kaynaklarına hâkim olmak ve Kafkaslar üzerinden Orta Asya Türk- leri ile birleşmek yer almaktadır.

Rusların ilk saldırısının durdurulmasından sonra Başkomutan Vekili Enver Paşa bölgeye gelerek komutayı üzerine aldı. Buradaki 3.Ordu Ruslara karşı sayı bakımından üstün durumdaydı. Buna karşılık Ruslar kışlık donanım ve lojistik hizmetler açısından daha iyi durumdaydı. Her türlü ihtiyaçlarını demir yolu üzerinden sağlama imkânına sahiptiler. Sarıkamış’tan ileriye ise düzgün kara yolları vardı. Buna karşılık Türk tarafında demir yolu yoktu. Kağnılar ve yük hayvanlarıyla yapılan sevkiyat ordunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyordu. Kadınlar ve çocuklar bile sırtlarında cepheye erzak taşıyordu. Aralık 1914’te Sarıkamış yönünde taarruza geçildi (Görsel 2.6). Başlangıçta iyi başlayan taarruz; yolların elverişsizliği, şiddetli soğuk, yoğun kar yağışı, açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle başarısız oldu. Ordu böylesi bir harekât için gerekli hazırlıktan yoksundu. Binlerce şehit verildi ve pek çok asker yaralandı. Rus ordusu 1916 yılının başlarında Ermenilerden oluşturduğu birliklerle taarruza geçti. Erzurum, Muş, Bitlis, Trabzon ve Erzincan Rus işgaline uğradı. Çanakkale Cephesi’nden sonra Kafkas Cephesi’nde 16. Kolordu Komutanlığı’na atanan Mustafa Kemal, Görsel 2.6: Kafkas Cephesi’nde Osmanlı askerleri birlikleriyle Muş ve Bitlis’i Rus işgalinden kurtardı.

1917’de Rusya’da Bolşevik İhtilali çıktı ve çarlık yönetimi yıkılarak sosyalist bir yönetim kuruldu. Yeni yönetim 1918’de Brest-Litovsk Antlaşması’nı imzaladı ve savaştan çekildi. Böylece bu cephedeki savaş sona erdi. Rusların işgal ettiği şehirlerle birlikte daha önce Osmanlı toprağı olan Kars, Ardahan ve Batum yeniden sınırlar içine alındı.

Kafkas Cephesi’nin açılmasıyla Osmanlı sınırları içindeki yaşayan bazı Ermeniler gönüllü olarak Rus ordusuna katıldı. Bu Ermeniler, yüzyıllar boyunca barış ve refah içinde yaşadıkları Osmanlı Devleti’ne karşı Ruslarla iş birliği yaparak Osmanlı sınırları içinde bağımsız devlet kurmak hayaline kapıldılar. Osmanlı topraklarında azınlık durumunda olan bu Ermeniler, çeteler şeklinde örgütlenerek sivil halka zarar vermeye başladılar. Osmanlı ordusuna cephe gerisinden saldırılar düzenleyerek Rus ordusunun taarruzunu kolaylaştırdılar. Bu çeteler kendilerine destek vermeyen Ermenileri dahi öldürmekten çekinmediler.

Osmanlı Devleti, Ermeni çetelerinin faaliyetlerine engel olmak ve ülke asayişini sağlamak amacıyla çeşitli tedbirler aldı. 24 Nisan 1915’te yayımlanan genelge ile Ermeni komitelerinin tüm faaliyetleri yasaklanarak Hınçak ve Taşnak komitesinin büroları kapatıldı. 27 Mayıs 1915’te Sevk ve İskân Kanunu kabul edilerek ülkede güvenliği sağlamak amacıyla isyan hareketlerinde bulunan ya da bunları destekleyen Ermeniler ülkenin güneyindeki güvenli bölgelere göç ettirildi. Osmanlı Devleti göç eden Ermenilere çeşitli kolaylıklar tanıdı. Ermenilerin vergi ödemeleri ertelendi ve göç sırasında güvenlikleri sağlanmaya çalışılarak çeşitli ihtiyaçları devlet tarafından karşılandı. Alınan önlemlere rağmen Ermenilerden göç sırasında salgın hastalıklar ve eşkıya saldırıları gibi nedenlerle ölenler oldu. Ermenilerin güvenliğini sağlamakla görevli çok sayıda asker de hayatını kaybetti. Osmanlı Devleti göç sırasında vazifesini yerine getirmeyen görevlileri cezalandırdı. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle göç eden Ermenilerin eski yerlerine dönmelerine izin verildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum