Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 31
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 31

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 31

5. Balkan Savaşları ve Mustafa Kemal

Osmanlı Devleti’nden ayrılarak bağımsızlıklarını daha önce ilan etmiş olan Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ, Rusya’nın teşviki ve Avrupalı Devletler’in kışkırtması ile Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti (1912) (Harita 1.4). Amaçları Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki topraklarını paylaşmaktı. Osmanlı Devleti, Rumeli’deki askerlerini kısa süre önce terhis ettiğinden savaşa hazırlıksız yakalandı. Çok sayıda cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı ordusu mağlup oldu. Savaş Londra Antlaşması ile sona erdi (1913). Osmanlı Devleti Edirne, Kırklareli ve Makedonya gibi önemli topraklarını kaybederek Midye-Enez hattının doğusuna çekildi. Bu bozgun ortamında İstanbul’a dönen Mustafa Kemal savaş öncesinde arkadaşı Asım (Gündüz) Bey’e “Asım biz gidiyoruz ama korkarım ki dönüşte Rumeli’yi bile elden çıkmış bulacağız.” diyerek ileri görüşlülüğünü ortaya koymuştur.

I. Balkan Savaşı’nda en büyük toprak kazancını Bulgaristan elde etmişti. Bu durumdan rahatsız olan Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Romanya, Bulgaristan’a saldırarak II. Balkan Savaşı’nı başlattılar (1913). Osmanlı Devleti de Bulgaristan’a savaş ilan ederek Edirne ve Kırklareli’ni geri aldı (1913) (Harita 1.5). Bulgaristan’ın mağlup olduğu bu savaşta Mustafa Kemal Gelibolu Yarımadası’nda bulunan birlikte görev yaptı. Edirne’nin geri alınmasına katkıda bulundu.

Bulgaristan’ın mağlubiyetiyle sonuçlanan II. Balkan Savaşı sonrasında Balkan devletleri aralarında Bükreş Antlaşması’nı imzaladılar (1913). Osmanlı Devleti ise Balkan Savaşlarına katılan devletlerle ayrı ayrı antlaşmalar yaptı. Bulgaristan ile imzalanan İstanbul Antlaşması ile Edirne ve Kırklareli geri alındı (1913). Meriç Nehri, Osmanlı-Bulgaristan sınırı olarak kabul edildi. Yunanistan ile de Atina Antlaşması imzalandı (1913). Bu antlaşma ile Girit adası Yunanistan’a bırakıldı.
I. Balkan Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti’nin çekildiği yerlerdeki birçok Müslüman, yaşadığı yerleri terk ederek İstanbul’a ve Anadolu’ya göç etti. Göç edenlerin ihtiyaçlarının karşılanması devleti özellikle ekonomik bakımdan zor durumda bıraktı. İstanbul ve Anadolu’da yaşayan halk gelen göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanması için sorumluluk bilinci içinde elinden gelen yardımı yaptı. Büyük bir dayanışma ve iş birliği göstererek tüm imkânlarını onlarla paylaştı.

Soru: Sayfadaki haritaları karşılaştırdığınızda Osmanlı Devleti hangi topraklarını kaybetmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Haritalara bakıldığında Osmanlı Devleti Balkan Savaşları’ndan sonra Edirne, Kırklareli ve Makedonya gibi önemli topraklarını kaybetmiştir. Osmanlı Devleti, Midye-Enez hattının doğusuna çekilmiştir.

Soru: Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki toprakları hangi devletler tarafından paylaşılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki toprakları Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ gibi devletler tarafından paylaşılmıştır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum