Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 28
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 28

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 28

Meşrutiyet’in yeniden ilanından sonra Mustafa Kemal Selanik’teki görevini sürdürdü. Devlet yönetimindeki siyasi gelişmeleri yakından izleyen ileri görüşlü Mustafa Kemal İttihat ve Terakki Cemiyetinin gizli bir cemiyet olmaktan çıkarılıp parti olarak teşkilatlanması ve ordunun siyaset dışında tutulması gerektiğini düşünüyordu. Onun bu düşünceleri İttihat ve Terakki Cemiyeti yöneticileri ile arasının açılmasına neden oldu.

31 Mart Olayı

13 Nisan 1909’da İstanbul’da Meşrutiyet yönetimini ortadan kaldırmak amacını taşıyan büyük bir ayaklanma başladı. Bu ayaklanma o dönemde yaygın olarak kullanılan Rumi takvime göre 31 Mart 1325 tarihinde başladığı için “31 Mart Olayı” olarak adlandırıldı. Kısa sürede büyüyen ayaklanmada özellikle Meşrutiyet yönetimine geçilmesini sağlayan İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleri hedef alındı. Cemiyete karşı olan gazetelerin kışkırtmasıyla avcı taburu askerleri, bazı mebus ve gazetecileri öldürdüler. Ayaklanmayı bastırmak üzere Selanik’te liderlik vasfı, vatan ve millet sevgisi ile ön plana çıkan Mustafa Kemal’in kurmay başkanı olduğu ve onun teklifiyle Hareket Ordusu adı verilen bir ordu hazırlandı (Görsel 1.24). Hareket Ordusu İstanbul’a gelerek ayaklanmayı bastırdı. Çok yönlü bir subay olan Mustafa Kemal bu ordu içinde önemli görevler üstlenerek İstanbul halkına ilan edilen bir genelge hazırladı. Ayaklanmanın bastırılmasının ardından II. Abdülhamit tahttan indirildi ve kardeşi V. Mehmet Reşat padişah ilan edildi. İttihat ve Terakki Cemiyeti devlet idaresinde otoritesini artırdı.

31 Mart Olayı sonrasında Selanik’te 3. Ordudaki görevine dönen Mustafa Kemal’in ordunun İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilişkisini kesmesi ve subayların siyaset ile uğraşmaması konusundaki görüşü daha da güçlendi. Cemiyetin 1909’da toplanan kongresinde açık sözlü bir subay olarak bu görüşünü şu sözlerle ifade etmiştir:

Ordu mensupları cemiyet içinde kaldıkça hem parti kuramayacağız hem de ordumuz olmayacaktır. Mensuplarının pek çoğu cemiyet üyesi olan 3. Ordu, günün manasıyla modern bir ordu sayılamaz. Orduya dayanan cemiyet de millet bünyesinde kök salamamaktadır. Bunun için bir an evvel cemiyetin muhtaç olduğu zabitleri veyahut cemiyette kalmak isteyen ordu mensuplarını istifa suretiyle ordudan çıkaralım ve bundan sonra zabitlerin, ordu mensuplarının herhangi bir siyasi cemiyete girmelerine mâni olmak için kanuni hükümler koyalım.” (Abdurrahman Çaycı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, s.19-20.)

Soru: Alıntı metinde Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliklerinden söz edilmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in ileri görüşlülüğü ve kararlılığı metinde öne çıkıyor. Ordu ve siyaseti ayırma gerekliliğini vurgulayarak, hem ordunun hem de siyasetin güçlenmesi için stratejik adımlar öneriyor.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum