

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 22

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 22
4. Manastır Askerî İdadisi
Mustafa Kemal, 1896’da Selanik Askerî Rüştiyesinden mezun oldu ve Manastır Askerî İdadisinin (lise) sınavlarım kazanarak yatılı öğrenci olarak okula kaydını yaptırdı (Görsel 1.15). Manastır, Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki en gelişmiş şehirlerinden biriydi. Ticari ve kültürel hayatın gelişmiş olduğu bu şehir Selanik gibi farklı milletlerden insanları barındırıyordu.
Manastır Askerî İdadisinde Mustafa Kemal’in en yakın arkadaşları Ömer Naci ve Fethi (Okyar) idi. Ömer Naci, Mustafa Kemal’in edebiyat, şiir ve güzel konuşmaya ilgi duymasında rol oynadı. Fethi de Avrupalı düşünürlerin eserleriyle tanışmasını sağladı. Mustafa Kemal; Jean Jacques Rousseau, Voltaire, Montesquieu gibi Fransız yazarların eserlerini okudu. Bu yazarların hürriyet, cumhuriyet, eşitlik, laiklik, hukukun üstünlüğü gibi konulardaki düşüncelerinden etkilendi. Aydınlanma düşüncesi ve Fransız İhtila- li’ni inceleyerek Fethi ile kendi ülkelerinin sorunları üzerinde tartışmalara başladı. Mustafa Kemal, Ömer Naci’nin etkisiyle Namık Kemal ve Tevfik Fikret’in eserlerini okumaya başladı. Namık Kemal’in vatan ve hürriyet, Tevfik Fikret’in inkılap düşüncesi Mustafa Kemal’i derinden etkiledi. Dönemin milliyetçi şairi Mehmet Emin (Yurdakul) Bey’in milliyetçilik düşüncesi de Mustafa Kemal’in düşünce hayatında derin izler bıraktı. Mustafa Kemal’i idadide en çok etkileyen öğretmeni, tarih öğretmeni olan Mehmet Tevfik Bey’di. Onun sayesinde tarihe ilgi ve sevgi duymaya başladı.
Namık Kemal (1840-1888)
Tekirdağ’da doğdu. Arapça ve Farsça gibi yabancı dilleri öğrendi. 1865 yılında “Yeni Osmanlılar Cemiyeti”ne katıldı. Hükümeti eleştiren yazılar yazdığı için Paris’e gitmek zorunda kaldı. 1870 yılında İstanbul’a döndü. “Vatan yahut Silistre” adlı tiyatro oyunu İstanbul’da sahnelendi ve büyük ilgi çekti. Ancak daha sonra Kıbrıs’a sürgüne gönderildi. 1876’da I. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü. Şuray-ı Devlet (Danıştay) üyesi oldu. Kanun-ı Esasi’yi hazırlayan kurulda görev aldı. 1877’de Mebu- san Meclisi kapatılınca tutuklanarak Midilli Adası’na sürüldü. Midilli mutasarrıfı oldu. Daha sonra aynı görevle Rodos ve Sakız Adası’na gönderildi. Sakız Adası’nda vefat etti. Şairin kabri Çanakkale Gelibolu’dadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum