Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 215

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 215 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 215

21 Temmuz 1946’da yapılması planlanan genel seçimlere Demokrat Parti 16 ilde seçime katılmayacağını ve 465 milletvekili seçilecekken 273 aday göstereceğini açıkladı (Görsel 7.20). 21 Temmuz’da seçimler yasal denetim dışında, açık oy-gizli sayımla yapıldı. Sonuçlar açıklandığında 465 milletvekilliğinden 397’sini Cumhuriyet Halk Partisi kazandı. Demokrat Parti 61, bağımsız adaylar da 7 milletvekilliği kazandı (Grafik: 7.1).

Hukuk ve bankacılık alanlarında çalıştı. İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu. Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra İzmir’in işgali tehlikesi belirince Galip Hoca takma adıyla bölgeyi dolaşarak işgale karşı propaganda ve Akhisar Cephesi Komutanlığı yaptı. Osmanlı Mebusan Meclisine Saruhan Sancağı milletvekili olarak katıldı. İstanbul’un işgali üzerine Büyük Millet Meclisinde görev alan Celal Bey, 1921’de İktisat Bakanı oldu. Lozan Barış Konferansı’na danışman göreviyle katıldı. 1924’te İş Bankası’nın kurulmasında önemli rol oynadı ve genel müdürlüğünü yaptı. 1932’de İktisat Bakanlığına getirilen Bayar, 1937’ye kadar bu görevde kaldı. 1937-1939 yılları arasında başbakanlık yaptı. Çok partili siyasi yaşamın başlaması üzerine 1946’da Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan ile Demokrat Partiyi kurdu ve bu partinin başkanlığına getirildi. Partisinin 1950 seçimlerini kazanmasından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisince cumhurbaşkanı seçildi. 10 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevden 27 Mayıs Askerî Müdahalesi ile 1960’ta uzaklaştırılan Celal Bayar, idama mahkûm edildi. Cezası hapse çevrildi ve rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı.

Aydın’da doğdu. Siyasete Serbest Cumhuriyet Fırkası’nda başladı. Daha sonra 1931’de Cumhuriyet Halk Partisinden Aydın milletvekili seçildi. Cumhuriyet Halk Partisinden ihraç edildikten sonra Demokrat Partinin kurulmasına öncülük etti. 1946 genel seçimlerinde, Demokrat Partiden Kütahya milletvekili seçildi. Celal Bayar’dan sonra partide ikinci adam durumuna geldi. 1950 genel seçimlerinde, Demokrat Parti iktidar olurken Menderes’in 1960 yılına kadar sürecek başbakanlık dönemi başladı. 27 Mayıs 1960 Askerî Müdahalesi’nin ardından idama mahkûm edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1990’da çıkardığı yasayla Menderes ve onunla beraber idam edilenlere itibarlarını iade etti.

Soru: Demokrat Parti hangi özellikleriyle Cumhuriyet Halk Fırkasından ayrılmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Demokrat Parti, devletçilikten uzaklaşıp liberal ekonomi politikalarını savunmuş, özgürlükçü haklar ve gizli oy-açık sayım gibi seçim reformlarına öncelik vermiştir. Ayrıca, serbest meslek sahipleri ve tüccarlardan oluşmuş, daha fazla özgürlük ve özerklik talep etmiştir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 215 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!