Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 214
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 214

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 214

İnönü’nün konuşmasından sonra dört Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili (Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü) “Dörtlü Takrir” adıyla bilinen önergelerini Meclis grubuna verdiler (7 Haziran 1945) (Görsel 7.19). Bu önergede demokrasi ilkelerinin bir an önce yaşama geçirilmesini, parti programında değişiklikler yapılmasını istediler. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi Meclis grubu önergeyi reddetti. İsmet İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi içindeki muhaliflerin partiden ayrılarak yeni parti kurmalarını istediğini şu sözlerle açıkladı:

Dörtlü Takrir’in reddedilmesi ve Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nun kabulü Cumhuriyet Halk Partisi içindeki muhalif milletvekillerinin partiden kopmalarına yol açtı. Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan gazetelerdeki yazıları nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisinden ihraç edildi. Bu karara tepki gösteren Celal Bayar da milletvekilliğinden ve Cumhuriyet Halk Partisinden istifa etti.

Cumhuriyet Halk Partisinden ayrılan milletvekilleri 7 Ocak 1946’da Demokrat Partiyi kurdular.

Demokrat Parti üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisine göre daha fazla tüccar, sanayici, toprak sahibi ve serbest meslek sahiplerinden oluşmuştu. Ekonomide devletçiliğe karşı çıkıyor, liberal politikaları benimsiyordu. Parti programında temel hak ve özgürlüklere geniş yer verirken seçimlerin tek dereceli ve gizli oy ile yapılmasını savunuyordu. Üniversite özerkliği ile Basın Yasası ve Dernekler Yasası’nın demokrasinin gereklerine göre değişmesi gerektiğini vurguluyordu.

Demokrat Partinin kurulmasını Cumhuriyet Halk Partisi de başlangıçta olumlu karşıladı. Parti, kısa sürede Cumhuriyet Halk Partisine muhalif seçmenin desteğini aldı. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Partinin ilişkileri zamanla gerginleşti. Demokrat Parti 26 Mayıs’ta yapılan belediye seçimlerine katılmadı. Demokrat Parti seçimin, partilerinin gelişmesinin önlenmesi amacıyla öne alındığını iddia etti. Demokrat Parti seçimlerin tek dereceli olması, yasal güvence altında gizli oy, açık sayım ilkesiyle yapılmasını istiyordu. Cumhuriyet Halk Partisi bu taleplerden tek dereceli seçimi kabul etti. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren tüm seçimler iki dereceli yapılmıştı. İki dereceli seçim, iki aşamadan oluşuyordu. Önce ilk seçmenler ikinci seçmenleri, ikinci seçmenler de milletvekili ya da belediye başkanı gibi temsilcileri seçiyordu. Seçimler açık oy-gizli sayım ilkesiyle gerçekleştiriliyordu. Yani günümüzdekinden farklı olarak seçmenler oylarını açıkta kullanıyor ve seçim sonunda bu oylar gizli olarak sayılıyordu. Demokrat Partinin gizli oy-açık sayım isteği kabul edilmemişti.

Soru: Demokrat Parti hangi özellikleriyle Cumhuriyet Halk Fırkasından ayrılmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi’nden ekonomik liberalizm, özgürlükçü haklar ve tek dereceli seçim gibi konularda ayrılmaktadır. Ayrıca, devletçiliğe karşı çıkarak serbest piyasa ekonomisini savunmuş ve basın özgürlüğü ile üniversite özerkliği istemiştir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 214 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum