

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 211

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 211
Müttefik Devletler grubunun savaşı kazanması, tek partili rejimlere karşı demokratik rejimlerin zaferi olarak görüldü. Artık dünyada çok partili ve serbest seçim esasına dayanan demokrasiler ön plana çıkmaya başladı. Batı ittifakı içinde yer almak isteyen ülkeler bu gelişmeleri yakından takip ediyorlardı. Birleşmiş Milletlere kurucu üye olmak için San Francisco (San Fransisko) Konferansı’na katılan Türk heyeti çok yakında çok partili siyasal hayata geçileceğini bildirdi (Görsel 7.17).
Savaş sonunda ortaya ABD ve Sovyetler Birliği’nin başını çektiği iki kutuplu yeni bir dünya düzeni çıktı. Sovyetler Birliği’nin Türkiye’den Boğazlarda üs ve Doğu Anadolu’da toprak istemesi Sovyetler Birliği ile ilişkilerin gerilmesine neden oldu. Sovyetler Birliği’nin taleplerine karşı Türkiye güvenliğini sağlamak için ABD ile ittifak kurdu. Sovyetler Birliği’nin yayılma siyasetine karşı ABD Türkiye’ye destek verdi.
Aşağıdaki metni okuyunuz, metnin altındaki soruları cevaplayınız.
“Karartma kararı gereğince İstanbul’da yapılan uygulamada, bütün sokak lambaları söndürüldü. Yalnızca kentin başlıca cadde, meydan ve iskelelerinde bulunan 137 lamba ‘maskeli’ olarak yakıldı. Evlerde ve dükkânlarda ışık sızdırmayacak biçimde gizleme önlemleri alındı (Görsel 7.18). Araçlar boyanmış farlarla sefere çıktılar ve içerideki ışıklarını söndürdüler. Tramvaylarınsa iki iç lambasının maskelenerek yakılmasına izin verildi. (Cumhuriyet Ansiklopedisi 1923-1940, C. 1, s.348.)
Trakya ve İstanbul’daki sivil nüfus yoğunluğunun azaltılmasına çalışıldı. (…) Devletten maaş alan ve başka bir işi olmayan emekli, dul ve yetimlerle İstanbul halkından Anadolu’daki yakınlarının yanına aileleriyle birlikte gitmek isteyenlerin devlete ait vapur ve trenlerle bedava nakledilecekleri bildiriliyordu.” (Cumhuriyet Ansiklopedisi 1941-1960, C.2, s.4.)
Soru: Karartma ve halkın Anadolu’ya nakledilmesi kararı neden alınmış olabilir?
- Cevap: Bu kararlar, savaş tehdidi ve olası hava saldırılarına karşı güvenliği sağlamak amacıyla alınmıştır. Karartma, düşman uçaklarının hedef almayı zorlaştırması için ışıkların söndürülmesini sağlamış, halkın Anadolu’ya nakledilmesi ise yoğun nüfusun güvenli bölgelere yerleştirilmesini amaçlamıştır.
Soru: Bu kararlar halkın yaşamını sizce nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Karartma ve halkın Anadolu’ya nakledilmesi, toplumda korku ve belirsizlik yaratmış, yaşamı zorlaştırmıştır. Işıkların söndürülmesi ve ulaşım kısıtlamaları gündelik hayatı olumsuz etkilemiş, ekonomik faaliyetler ve toplumsal düzende aksamalara neden olmuştur. Ayrıca, ailelerin bölünmesi ve göçler halkı psikolojik olarak da zorlamıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum