Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 210
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 210

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 210

1942’de büyük şehirlerde ekmek karneyle satılmaya başlandı (Görsel 7.16, Gazete haberi 7.6). Aylık olarak düzenlenen karne uygulamasında amaç, buğday üretimindeki düşüş nedeniyle ekmek tüketimini denetlemek ve kontrol altında tutmaktı. Çeşitli yokluklar içindeki halk fırınlarda satılan ekmeklerden yakınmaya başladı. Fırıncılarsa eleştiriler karşısında Toprak Mahsulleri Ofisinden kendilerine verilen unun içinde hiç buğday bulunmadığını mısır, arpa ve darı unlarının karıştırıldığını, her gün değişik kalitede un verildiğini söylüyordu.

Stokçuluk ve karaborsa ile el altından piyasaya yüksek fiyatlarla ürün süren bazı büyük arazi sahibi çiftçiler ve tüccarlar önemli kazançlar elde etti. Bunun üzerine hükûmet 1942’de Varlık Vergisi Kanunu’nu kabul etti (Gazete haberi 7.7). Bir defaya mahsus olarak alınması planlanan bu vergiyle savaş ortamından yararlanarak çok para kazanmış ancak bu kazancın vergisini vermemiş olanlardan vergi almak ve devlet gelirlerini artırmak amaçlanmıştı. Mükelleflerin ödeyecekleri vergi miktarlarındaki farklılık, vergiye itiraz hakkı tanınmaması ve gayrimüslim vatandaşlardan yüksek vergiler istenmesi gibi gelişmeler Varlık Vergisi’ni tartışmalı hâle getirdi. Varlık Vergisi 1944’te kaldırıldı.

Hükûmet özellikle memur kesimini enflasyona ezdirmemek için temel ihtiyaç maddelerini maliyet fiyatından verdi ve onlara çeşitli yardımlar yaptı. Büyük şehirlerde Kızılay tarafından aşevleri kuruldu; dar gelirlilere giyecek, yiyecek ve yakacak yardımı yapıldı. Bu dönemde tifüs gibi salgın hastalıklarda da artış oldu. Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri almaya çalıştı.

Soru: İkinci Dünya Savaşı sürecinde ülkemizde üretim neden azalmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: İkinci Dünya Savaşı sürecinde üretimin azalmasının nedeni, kaynakların savaş için seferber edilmesi, tarım ve sanayiye yönelik girdi eksiklikleri ve ulaşım sıkıntılarıdır. Ayrıca, savaş nedeniyle iş gücü eksiklikleri ve dış ticaretin kısıtlanması da üretimi olumsuz etkilemiştir. Savaşın getirdiği ekonomik zorluklar ve arz talep dengesizlikleri de üretimin düşmesine yol açmıştır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum