

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 21

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 21
3. Selanik Askerî Rüştiyesi
Çiftlik hayatı nedeniyle okul hayatı kesintiye uğrayan Mustafa Kemal, annesinin de isteğiyle Selanik’te yaşayan teyzesinin yanına dönerek öğrenim hayatına devam etti. Mustafa Kemal önce kısa bir süre Selanik Mülkiye Rüştiyesine devam etti. Ancak dışarıda gördüğü üniformalı subaylar onda askerî bir okula devam etme isteği uyandırmaya başlamıştı. Subay olmaya karar veren Mustafa Kemal 1893 yılında Selanik Askerî Rüştiyesinin (ortaokul) sınavlarına girdi ve başarılı olarak eğitimini bu okulda sürdürdü. Mustafa Kemal, subay olma isteğini şu sözler ile ifade etmiştir:
“Kadri Bey adında bir komşumuz vardı. Oğlu Ahmet Bey askerî rüştiyeye gidiyor ve okul elbisesi giyiyordu. Onu görünce ben de böyle elbiseler giymeye hevesleniyordum. Bu dereceye ulaşmak için izlenmesi gereken yolun askerî rüştiyeye girmek olduğunu biliyordum.” (Cemil Sönmez, Atatürk’ün Yetişmesi ve Öğretmenleri, s.50.)
Selanik Askerî Rüştiyesi yeni binasıyla düzenli, öğretmen ve idarecileriyle disiplinli bir eğitim kurumuydu. Öğretmenlerin çoğunluğu subaylardan oluşuyordu. Mustafa Kemal davranışları ve derslerdeki başarısıyla kısa sürede arkadaşları ve öğretmenlerinin dikkatini çekti. Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, zekâsı ve yeteneklerini takdir ettiği Mustafa’ya bir gün, “Senin adın da Mustafa, benim adım da Mustafa. Bu böyle olmayacak, aramızda bir fark olmalı. Bundan sonra senin adın Mustafa Kemal olsun.” sözüyle ona “Kemal” adını vermiştir. “ Olgunluk, yetkinlik” anlamına gelen “Kemal” adı Mustafa’ya yetenek ve olgunluğu nedeniyle verilmiştir. Mustafa Kemal’in ileri görüşlü, akılcı ve kararlı bir lider olmasında matematik öğretmeninin önemli rolü bulunmaktadır.
Selanik Askerî Rüştiyesinde Mustafa Kemal’i etkileyen öğretmenlerden biri de Fransızca Öğretmeni Yüzbaşı Nakiyüddin (Yücekök) Bey’dir. Nakiyüddin Bey, Mustafa Kemal’e ülkenin ve milletin geleceği hakkındaki ilk düşünceleri aşılayarak onda vatan ve millet sevgisinin doğmasını sağlayan öğretmenidir. Mustafa Kemal 1924’te Nakiyüddin Bey ile karşılaştıklarında onun hakkında şunları söylemiştir:
Makedonya bölgesinde Nasliç’te doğdu. Harp Okulunu bitirdikten sonra askerî okullarda öğretmenliğe başladı. Selanik Askerî Rüştiyesinde öğretmenlik yaparken öğrencisi olan Mustafa Kemal’in sevgi ve saygısını kazandı. 1906’da İttihat ve Terakki Cemiyetine katıldı. Cumhuriyetin ilanından sonra Elâzığ ve Muş’tan milletvekili seçildi.
Soru: Selanik Askerî Rüştiyesi Mustafa Kemal’in kişilik özelliklerinden hangilerinin gelişmesine katkı yapmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Selanik Askerî Rüştiyesi, Mustafa Kemal’in disiplinli, kararlı ve liderlik vasıflarının gelişmesine katkı sağlamıştır. Öğretmenleri, özellikle Yüzbaşı Mustafa Efendi ve Nakiyüddin Bey, onun zekâsını ve vatan sevgisini besleyerek ileri görüşlü bir lider olmasına yardımcı olmuşlardır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum