Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 208
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 208

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 208

Türkiye’nin savaşa girmeme konusundaki tavrı Müttefik Devletlerle ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Müttefik Devletler Türkiye’den Almanya ile ticari ilişkilerine son vermesini ve Boğazlardan geçen Alman gemilerine izin vermemesini istedi. Türkiye bu talepleri olumlu karşıladı. Çünkü savaşın artık Müttefikler tarafından kazanılacağının belli olduğu bir dönemde, dış politikada yalnız kalma tehlikesiyle karşılaşıyordu.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Teşkilatının kurucu üyelerinden olabilmek için 23 Şubat 1945’te Almanya ve Japonya’ya savaş açtı (Gazete haberi 7.5). Müttefik Devletler’in Almanya’nın başkenti Berlin’i kuşattığı bir dönemde yapılan bu savaş ilanı sembolik bir hareketti.

Soru: İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin izlediği politikayı dış politika ilkeleri açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nda tarafsızlık ilkesini benimseyerek barışçı bir politika izlemiştir. Bağımsızlık ve toprak bütünlüğü koruma amacı güderek, dış ilişkilerde denge sağlamaya çalışmış, savaşın yıkıcı etkilerinden kaçınmıştır.

Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.

“Fransa’nın çabuk yenilgisi Türkiye’yi çok zor duruma soktu. Ekim 1939’da İngiltere ve Fransa’yla Üçlü İttifakı yaparken Türkiye’nin dayandığı temel mantık, Fransa’nın hem bir Alman saldırısını yeterince uzun zaman meşgul edip yıpratacağı hem de Fransız donanmasının İtalya’yı Akdeniz’e inmekten alıkoyacağı varsayımı üzerine kurulmuştu. Bu gerçekleşmeyince kendisini çok zorlayan iki olay birbiri ardına gerçekleşti. İtalya’nın 10 Haziran 1940’ta savaşa girmesiyle savaş Akdeniz’e inmiş oldu ve Üçlü İttifak gereği Türkiye’nin savaşa girme yükümlülüğü doğdu; ikincisi, Türkiye Mart 1941’de Alman ordusunu kendi sınırlarına dayanmış buldu. Bununla birlikte Türkiye, Fransa’nın çabuk yenilgisi sayesinde, savaşa girmemek için mükemmel bir bahane de bulmuştur.” (Baskın Oran, Türk Dış Politikası, C. 1, s.387-388)

Soru: Fransa’nın yenilgisinin Türkiye açısından olumlu ve olumsuz tarafları neler olmuştur?

  • Cevap:

Olumlu tarafı: Fransa’nın çabuk yenilmesi, Türkiye’nin savaşa girmemek için bahane bulmasına olanak sağlamıştır.

Olumsuz tarafı: Fransa’nın zayıflaması, Türkiye’nin Üçlü İttifak gereği savaşa katılma zorunluluğunu doğurmuş ve Türkiye’yi zor bir duruma sokmuştur.

Soru: Türkiye savaşta hangi tehditlerle karşı karşıya kalmıştır?

  • Cevap: Türkiye, Alman ordusunun sınırlarına dayanması ve İtalya’nın savaşa girmesi nedeniyle askeri tehdit altında kalmıştır. Ayrıca, Akdeniz’deki savaş ve savaşın bölgeye yayılması Türkiye için bir diğer tehdit olmuştur.

Soru: Aşağıda verilen zaman şeridi üzerine örnekteki gibi İkinci Dünya Savaşı’nda Türk dış politikasındaki önemli olayları tarihleriyle birlikte kronolojik olarak yazınız.

  • Cevap:

19 Ekim 1939: Fransa ve İngiltere ile Karşılıklı Yardım Antlaşması imzalandı.
10 Haziran 1940: İtalya, savaşa girdi.
22 Haziran 1941: Almanya, Sovyetler Birliği’ne saldırdı.
2 Eylül 1941: Türkiye, Sovyetler Birliği ile sınır güvenliği konusunda anlaşma yaptı.
18 Kasım 1942: Türkiye, Almanya ve Sovyetler Birliği’ne karşı tarafsızlık politikasını sürdürdüğünü ilan etti.
1 Şubat 1945: Türkiye, Almanya’ya karşı savaş ilan etti.
24 Haziran 1945: Türkiye, Milletler Cemiyeti’ne katıldı.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 208 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum