

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 207

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 207
1941 ilkbaharında, Türkiye’nin durumu daha da zorlaştı. Bulgaristan Mihver Devletlere katılırken Almanya, Yugoslavya ve Yunanistan’ı işgal ederek Türkiye sınırlarına dayandı. Balkanlardaki Alman hâkimiyeti, Türkiye’nin Almanya ile Sovyetler Birliği arasında Polonya gibi paylaşılması endişesini ortaya çıkardı. Bu tehlike karşısında Türkiye, 18 Haziran 1941’de Almanya ile “Saldırmazlık Paktı” imzalayarak rahat bir nefes aldı (Görsel 7.13). Almanya bu antlaşmayı yaparak Türkiye’nin İngiltere’den uzaklaşmasını sağlamak istiyordu. Almanya’nın üç gün sonra Sovyetler Birliği’ne saldırmasıyla Türkiye işgal tehlikesinden imza törem büyük ölçüde kurtuldu.
Türkiye’nin savaşa girmesi yönünde Müttefik Devletlerin baskısı, Almanya’nın Sovyetler Birliği karşısında gerilemeye başlaması ve Kuzey Afrika’da ağır bir yenilgi almasıyla yeniden arttı. 30 Ocak 1943’te Adana’da İsmet İnönü’yle İngiltere Başbakanı Winston Churchill (Vinstın Çörçil) buluştu (Görsel 7.14).
Churchill Türkiye’nin en geç 1943 yılı sonunda savaşa katılmasını istedi. Buna karşılık Türk devlet adamları şu iki nokta üzerinde özellikle durdular: 1) Türkiye, Sovyet Rusya’dan emin değildir ve ondan çekinmektedir. Almanya’nın yenilmesiyle Sovyet Rusya Avrupa’ya egemen duruma geçecektir. 2) Türkiye’nin savaşa katılabilmesi için Türk ordusunun malzeme bakımından geniş ölçüde takviyesi gerekir!” (Fahir Armaoğlu, 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi, s.503.)
Türkiye’nin istekleri henüz tam anlamıyla karşılanmamışken yıl sonuna doğru baskılar daha da arttı. İsmet İnönü, Winston Churchill ve ABD başkanı Franklin Roosevelt (Franklin Ruzvelt) ile buluşmak üzere Aralık 1943’te Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti (Görsel 7.15). İsmet İnönü Türkiye’nin talep ettiği silah ve malzeme ihtiyacının karşılanması durumunda savaşa girmeyi ilke olarak kabul etti. Ancak Türkiye silah ve cephane desteğinin yeterli olmaması gerekçesiyle savaş dışı kalma politikasını sürdürdü.
Soru: Türkiye’nin savaşta denge politikası izlemesinin başlıca nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Türkiye’nin savaşta denge politikası izlemesinin başlıca nedenleri, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü koruma isteği, ekonomik zararları en aza indirme amacı ve bölgesel güvenliği sağlama gerekliliğidir. Türkiye, tarafsız kalmaya çalışarak, savaşın yıkıcı etkilerinden uzak durmak ve uluslararası ilişkilerde güçlü kalabilmek için denge politikası izlemiştir. Bu, ülkenin iç istikrarını ve bağımsızlık mücadelesini sürdürmesine olanak sağlamıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 207 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum