Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 201
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 201

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 201 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 201

Atatürk’ün naaşı, törenle geçici kabri olan Etnografya Müzesi’ne nakledildi (Görsel 7.4). 10 Kasım 1953’te de kendisi için yaptırılan Anıtkabir’e defnedildi (Görsel 7.5).

Atatürk’ün ölümü yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da üzüntü ile karşılandı. Fransa’da, Türk büyükelçiliğinde açılan defter, Fransız devlet görevlileri başta olmak üzere çok sayıda kişi tarafından imzalandı. Ülkemize gönderilen başsağlığı telgraflarından birinde “En muzaffer evladını kaybeden kardeş milletin acısını paylaşıyoruz.” deniyordu. İngiltere’de başta kral ve hükümet yetkilileri olmak üzere çok sayıda kişi başsağlığı dileklerini Ankara’ya gönderdiler. İngiltere’de gazeteler; “Türkiye’nin büyük bir şef, cihanın harikulade bir sima, İngiltere’nin büyük bir dost kaybettiğini” belirten başlıklara yer verdiler. Günümüzde Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’ı içine alan bölgede yaşayan halk üzüntüsünü telgraflarla ifade etmiş, Atatürk “Bağımsız Türkiye’nin yaratıcısı, Asya’nın kahraman milliyetçilik havarisi” olarak nitelenmişti. Onun yaptıkları ile sadece Türkiye’ye değil Asya’da yaşayan milletlere de büyük hizmetlerde bulunduğunu, Türkiye’de öncülük ettiği inkılaplarla Asyalılara da ilerleme ve bağımsızlık yolunu gösterdiğini ifade etmişlerdi. Atatürk’ün ölümü komşu ülkelerde de yankı uyandırdı. Yunanistan hükümeti ve basını Türkiye’nin acısını paylaştı. Gazeteler Atatürk’ün vefatının Türkiye için olduğu kadar dünya için de büyük bir kayıp olduğunu ifade eden yazılar kaleme aldılar. Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’da gazeteler Atatürk’ün eserlerini, kişiliğini yücelten yazılar yayımladılar. İran’da bir ay süreyle resmî yas ilan edildi. Atatürk’ün vefatının yalnızca Türkiye’nin kaybı değil insanlığın da kaybı olduğunu belirten yazılar yazıldı. O dönemde henüz bağımsızlığına kavuşmamış olan Afrika ve Asya’daki milletler, onun ölümünü kendilerinden bir kahramanın kaybı olarak görmüşlerdir. Atatürk’ün ölümünün dünya çapında meydana getirdiği yankı, onun evrensel etkisini göstermektedir. Atatürk’ün dünya barışı için gösterdiği gayret, esaret altındaki milletlere verdiği cesaret, bütün insanları fark gözetmeksizin sevmesi, ölümünün bu kadar büyük yankı uyandırmasının başlıca sebepleridir.

Atatürk’ün vefatı üzerine çeşitli devlet adamları yayımladıkları mesajlar ile üzüntülerini dile getirmişlerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 201 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum