Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 20
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 20

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 20

Mustafa Kemal’in annesi ve babası çocuklarının iyi bir eğitim almasını istiyordu. Ancak annesi ve babası Mustafa’nın alacağı eğitim konusunda farklı görüşlere sahipti. Bu konuyu Mustafa Kemal şöyle anlatıyor:

Annesinin isteği doğrultusunda mahalle mektebine başlayan Mustafa Kemal kısa bir süre sonra Şemsi Efendi Mektebine kaydoldu.

2. Şemsi Efendi Mektebi

Şemsi Efendi (Görsel 1.13) 1872 yılında açtığı Şemsi Efendi okulunda öğrenci sıraları, yazı tahtası, okuma levhaları gibi o dönem için modern eğitim araçları kullanıyordu. Yeni metotlarla okuma yazma öğretiyor, çocuklara oyun oynatıyor ve jimnastik yaptırıyordu. Mustafa Kemal derslerindeki başarısı ve yetenekleriyle kısa sürede Şemsi Efendi’nin dikkatini çekti ve takdirini kazandı.

Mustafa Kemal, Şemsi Efendi Mektebinde okurken Ali Rıza Efendi vefat etti. Eşinin vefatı üzerine Zübeyde Hanım çocukları ile kardeşi Hüseyin Efendi’nin çalıştığı Selanik yakınlarındaki çiftliğe yerleşti. Çiftlik hayatı nedeniyle Mustafa’nın öğrenimi kesintiye uğradı. Çiftlik hayatı Mustafa Kemal’in kişiliği üzerinde önemli etkiler yaptı.

“Yeşilliğin, toprağın, suyun içinde olan Mustafa, doğaya ve toprağa karşı da ilgi duymaya başlamıştı. Denilebilir ki Mustafa Kemal’in kişiliğini etkileyen unsurlar arasında bitki ve hayvan sevgisi önemli bir yer tutar. Kuşkusuz ondaki bu hayvan ve bitki sevgisinin ilk belirtileri, onun çiftlik yaşamından kaynaklanmaktadır. Çünkü o, ileriki yaşamı boyunca çiftlikler kuracak, hayvan besleyecek, ağaçlandırmaya önem verecektir. Ankara’da bir iğde ağacının kesilmesi, bir tayın ölümü onu derinden etkileyecektir.” (Cemil Sönmez, Atatürk’ün Yetişmesi ve Öğretmenleri, s.45.)

Mustafa Kemal, çiftlikte geçen günlerini daha sonra şöyle anlatmıştır:

Babam vefat etti. Annemle beraber dayımın yanına yerleştim. Dayım köy hayatı yaşıyordu. Ben de bu hayata karıştım. Bana vazifeler veriyordu. Ben de bunları yapıyordum. Başlıca vazifem tarla bekçiliğiydi. Kardeşimle birlikte bakla tarlası ortasında bir kulübede oturduğumuzu ve kargaları kovmaya uğraştığımızı hiç unutamam. Çiftlik hayatının diğer işlerine de karışıyordum. Böyle biraz vakit geçince annem, mektepsiz kaldığım için endişe etmeye başladı. Nihayet Selanik’te bulunan teyzemin yanına gitmeme ve mektebe devam etmeme karar verildi.” (Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam, C.1 s.49.)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum