Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 193
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 193

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 193

Hatay’da seçimler yapıldı ve 2 Eylül 1938’de toplanan meclis Hatay Devleti’nin kurulduğunu ilan etti. Atatürk’ün belirlediği bayrak devletin resmî bayrağı kabul edildi. Devlet başkanlığına Tayfur Sökmen seçilirken Başbakanlığa Abdurrahman Melek atandı. Hatay Devleti’nin kurulmasıyla bağımsızlığa kavuşmayı yeterli bulmayan Hataylılar, Türkiye’ye katılmak istiyorlardı. 23 Haziran 1939’da Türkiye ile Fransa arasında yapılan anlaşmanın ardından Hatay Millet Meclisi toplanarak ana vatana yani Türkiye’ye katılma kararı aldı (Gazete haberi 6.3). 7 Temmuz 1939’da TBMM’de kabul edilen yasa ile Hatay, Türkiye’nin bir ili hâline geldi.

Atatürk, Hatay’ın bağımsızlığı için büyük bir özveri ile çalışmıştır. 1938’de hastalığına rağmen Mersin’e giderek Hatay sorununa sahip çıktığını göstermiş, kararlılığını belirtmek adına Adana’da ayakta saatlerce bekleyerek askerî birliklerin geçit törenini izlemiştir.

Soru: Atatürk’ün Hatay konusunda gösterdiği tavır onun hangi kişilik özellikleri ile yakından ilgilidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk’ün Hatay konusunda gösterdiği tavır, onun kararlılık, vatanseverlik ve liderlik özellikleriyle yakından ilgilidir. Hatay’ın Türkiye’ye katılması için büyük bir özveriyle çalışmış, halkının haklarını savunmuş ve bağımsızlık mücadelesinde kararlı bir duruş sergilemiştir. Ayrıca, milletine olan bağlılığı ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığı, Atatürk’ün güçlü liderlik vasıflarını yansıtmaktadır.

Sıra Sizde

Soru: Atatürk’ün Hatay konusuyla ilgili aşağıdaki sözlerini okuyunuz. Sözlerin altındaki soruları cevaplayınız.

“Yarın sabah bir tümen asker yollasam Hatay’ı alabilirim. Renani için harekete geçmeyen Fransızlar, bir Suriye sancağı için bizimle savaşa girmezler; bunu da bilirim. Fakat ya bu sefer şeref ve namus sorunu yaparlarsa? Milletler belli olur mu? Ben bir sancak için Türkiye’yi savaş tehlikesine sokmam. (…) Başarılmış olan millî davada izlenen uygar yönteme, uluslararası layık olduğu değerin verileceğine şüphe yoktur. Bu eser, Cumhuriyet Hükümetinin millî sorunlar üzerinde ne kadar şaşmaz bir dikkatle durduğunu ve onları en uygun şekillerde sonuçlandırmak için cesaret ve feragatle hareket ve faaliyete geçebilecek enerji ve yetenekte bulunduğunu gösteren yeni bir örnek olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin bu siyaset kavrayışının, dünyada barış ve huzur isteyen, bunun doğal gereği olan hakseverliği benimsemeyi erdem bilen bütün dünya milletlerince takdirle karşılanacağına şüphem yoktur. Türkiye Cumhuriyeti, haklı olduğuna inandığı davasını, büyük ve adaletli hakem kurulu olmasını daima arzu ettiği, bu sıfat ve yetkisinin daha çok çetin sorunların çözümlenmesinde en yüksek kudret ve kuvvete sahip olmasını temenni ettiği Milletler Cemiyetine bırakmakla insanlık adına isabetli bir harekette bulunmuştur. Bu suretle uygarlık adına da yüksek bir görev yapmış olmakla sadece takdir ve tebrike değerdir.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.453.)

Soru: Atatürk, Hatay konusunu hangi dış politika ilkeleri çerçevesinde çözüme kavuşturmak istemiştir?

  • Cevap: Atatürk, Hatay konusunu barışçıl ve hukukî bir şekilde çözüme kavuşturmak istemiştir. Uluslararası hukuka saygı, diplomasi ve barışçıl yöntem ilkelerini benimseyerek sorunun çözülmesinde Milletler Cemiyeti gibi uluslararası kuruluşların rol oynamasını tercih etmiştir.

Soru: Atatürk, Hatay konusunda neden Milletler Cemiyetinin etkin olmasını istemiştir?

  • Cevap: Atatürk, Hatay konusunda Milletler Cemiyeti’nin etkin olmasını, sorunun uluslararası platformda çözülmesini istemiştir. Böylece, Türkiye’nin haklı davası uluslararası güvenilir bir hakem tarafından değerlendirilecek ve çözüm, barışçıl ve adil bir şekilde sağlanacaktır. Ayrıca, dünya barışı ve insanlık adına yüksek bir görev yerine getirilmiş olacaktı.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum