

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 190

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 190
Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Boğazlar üzerinde Türkiye’nin hâkimiyetini sınırlayan Lozan Barış Antlaşması maddeleri yürürlükten kalktı. Bu sözleşmenin imzalanmasından sonra Türk askeri ülkemizin güvenliği açısından korunması son derece önemli olan Boğazlar bölgesindeki üslere yerleşti (Gazete haberi 6.2). Türkiye, Lozan Barış Antlaşması’nda millî menfaatleri doğrultusunda çözümleyemediği bir sorunu daha barışçı bir politika izleyerek çözdü. Siyasi açıdan büyük bir zafer olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından Atatürk şunları söylemiştir:
Bugün bayram günüdür, sevinç günüdür. Niçin bilir misiniz ey sevgili yurttaşlar? Çünkü Lozan, Montrö’de taçlandırılmıştır. Lozan tamdır ve tamamiyetini daima tarihte okutacaktır. Fakat onu mustarip eden ufak bir şey, Boğazlar vardı. İşte o Montrö’de çözümlenmiştir. Eğer Türk yüksek hassasiyeti bununla alakadarsa sevinmektedir, seviniyor ve sevinmelidir.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.170.)
8. Sadabat Paktı (8 Temmuz 1937)
İtalya 1920’lerin sonundan itibaren saldırgan ve yayılmacı bir siyaset izleyerek Doğu Akdeniz’i ve Orta Doğu’yu tehdit etmeye başladı. İtalya’nın Habeşistan’a (Etiyopya) saldırması ve Milletler Cemiyetinin bu işgali önleyememesi üzerine başta Türkiye olmak üzere İran, Irak ve Afganistan sınırlarının güvenliği konusunda harekete geçti. Bu devletler ortak savunma önlemleri almak ve iş birliğini genişletmek için bir dizi görüşme yaptılar. Bu görüşmeler sonunda 8 Temmuz 1937’de Tahran’daki Sadabat Sarayı’nda Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabat Paktı imzalandı. Bu antlaşmaya göre taraflar, birbirlerinin iç işlerine karışmamayı ve sınırlarına saygı göstermeyi kabul ediyorlardı. Sadabat Paktı ile Türkiye batı sınırlarından sonra doğu sınırlarını da içine alan bir güvenlik sistemi kurmuş oldu. İran başta olmak üzere doğudaki komşuları ile iyi ilişkileri güçlendirdi (Görsel 6.9). Atatürk Sadabat Paktı ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle açıklamıştır:
“Cumhuriyet Hükümetinin, doğuda izleye gelmekte bulunduğu dostluk ve yakınlık siyaseti, yeni bir kuvvetli adım attı. Sadabat’ta, dostlarımız Afganistan, Irak ve İran ile imza ettiğimiz dörtlü antlaşma, büyük bir memnuniyetle kayda değer barış eserlerinden biridir. Bu antlaşmanın etrafında toplanan devletlerin, aynı amacı izleyen ve barış içinde gelişmeyi samimiyetle isteyen hükümetleri arasında iş birliğinin, gelecekte de hayırlı sonuçlar vereceğine inanmaktayız.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.449.)
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum