

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 189

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 189
Balkan Antantı ile antlaşmaya imza atan dört devlet sınırların karşılıklı olarak korunmasını garanti altına almış ve bölge barışının korunmasına destek vermiştir. Ülkemiz açısından batıdan gelebilecek bir saldırıya karşı sınırlarımız güvence altına alınmıştır.
7. Montrö Boğazlar Sözleşmesi (20 Temmuz 1936)
Lozan Barış Antlaşması’nda Çanakkale Boğazı ile İstanbul Boğazı’nın askerden arındırılmasına ve başkanı Türk olan uluslararası bir komisyonun yönetimine bırakılması kararlaştırılmıştı. Alınan bu karar Boğazlar üzerinde Türkiye’nin egemenliğini kısıtlamaktaydı. Boğazların askerden arındırılması Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye sokmaktaydı. Almanya, İtalya ve Japonya gibi devletler askerî güçlerini artırarak saldırgan bir siyaset izlemeye başlamıştı. Milletler Cemiyeti bu gelişmeler karşısında çaresiz kalmıştı. Bu durum karşısında haklı endişelerini dile getirmeye başlayan Türkiye, 1933’te Boğazların durumunun dünyanın değişen şartları nedeniyle yeniden görüşülmesini istedi. Ülkemiz bu taleplerini Lozan Barış Antlaşması’na taraf olan devletlere bildirerek güvenliği açısından Boğazların askerden arındırılmasının yol açtığı sakıncaları dile getirdi. Türkiye’nin bu talebi olumlu karşılandı ve İsviçre’nin Montrö şehrinde bir konferans düzenlendi (Görsel 6.8). Montrö Konferansı’nda Türkiye, güvenliği için Boğazlar bölgesini, silahlandırarak buralarda askerî kuvvet bulundurmayı ve Boğazlar Komisyonu’nun kaldırılmasını talep etti. Görüşmeler sonunda 20 Temmuz 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzalandı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile,
► Boğazlar Komisyonu kaldırıldı. Boğazların savunması Türkiye’ye bırakıldı.
► Boğazlardan geçiş, Türkiye ile Karadeniz’de kıyısı olan devletlerin güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde düzenlendi.
► Türkiye bir savaşa girerse veya savaş tehlikesiyle karşı karşıya kalırsa yabancı savaş gemilerinin Boğazlardan geçişi Türkiye’nin kararına bırakıldı.
► Ticaret gemilerine tam bir geçiş serbestliği tanındı. Savaş gemileri için geçiş, sözleşme hükümleri ile sınırlandırıldı.
Soru: Boğazlarda ordumuza ait askerlerin bulunması neden önemlidir? Açıklayınız.
- Cevap: Boğazlarda ordumuza ait askerlerin bulunması, Türkiye’nin güvenliği açısından önemlidir. Boğazlar, stratejik bir nokta olup, Türkiye’nin savunması için kritik bir rol oynar. Askerî varlık, olası dış tehditlere karşı Türkiye’nin bağımsızlığını ve egemenliğini korumasını sağlar. Ayrıca, Boğazların kontrolü Türkiye’ye bırakıldığında, bu bölge üzerinden yapılacak askeri geçişlerin denetimi Türkiye’nin kararına bağlı olacaktır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum