Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 187
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 187

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 187

4. Nüfus Mübadelesi Sorunu

Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye’deki Rumlar ile Yunanistan’daki Türklerin karşılıklı olarak mübadelesi yani yer değiştirmesi kararlaştırılmıştı. Mübadele için Türk ve Yunan temsilcilerin de yer aldığı uluslararası bir komisyon kuruldu. Komisyonun çalışmaya başlamasından sonra Yunanistan, İstanbul’a ne zaman yerleştiğine bakılmaksızın burada yaşayan Rumların tamamının mübadele dışında tutulmasını istedi. Bu isteğe karşı Türkiye, İstanbul’a yerleşen Rumların büyük bölümünün İstanbul’un İtilaf Devletleri tarafından işgalinden sonra yerleştiklerini belirterek bunların mübadeleye dâhil olması gerektiğini belirtti. İki taraf arasındaki bu anlaşmazlık Milletler Cemiyeti tarafından da çözüme kavuşturula- madı. Bunun üzerine Yunanistan, Batı Trakya’da yaşayan Türklerin mallarına el koymaya, Türklere ait yerlere Türkiye’den gelen Rumları yerleştirmeye başlayarak Türkleri göçe zorladı. Türkiye de Yunanistan’ın bu tutumu karşısında İstanbul’daki Rumların mallarına el koydu. İki ülke ilişkilerindeki bu gerilim İtalya’nın Doğu Akdeniz’de saldırgan bir politika izlemeye başlaması ve devlet yöneticilerinin sağduyulu tutumu ile son buldu. 10 Haziran 1930’da Nüfus Mübadelesi Antlaşması imzalanarak sorun çözüme kavuşturuldu. İstanbul’daki Rumlara ve Batı Trakya’daki Türklere yerleştikleri tarihe bakılmaksızın yaşadıkları yerde kalma hakkı tanındı.

Mübadele sorununun çözümlenmesi ile Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönem başladı.

Türkiye’nin daveti üzerine Yunanistan Başbakanı Venizelos Ankara’yı ziyaret etti. Bu ziyaret esnasında 30 Ekim 1930’da Türk-Yunan Dostluk Antlaşması imzalandı (Gazete haberi 6.1). Böylece iki ülke arasında yakın bir iş birliği başladı.

Başbakan İsmet İnönü de Atina’yı ziyaret ederek iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirdi.

Soru: Aşağıdaki fotoğrafı inceleyiniz. Sizce mübadele, halkın yaşamını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mübadele, halkın yaşamını derinden etkilemiştir. İnsanlar, köylerinden ve şehirlerinden zorla ayrılmış, yeni bir çevreye uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Birçok aile, yer değiştirme sırasında ekonomik zorluklar yaşamış, kültürel ve sosyal bağlar kopmuş, yeni yerleşim yerlerinde uyum sağlama süreci sıkıntılı olmuştur. Yabancı topraklarda yeni bir yaşam kurmak, göçmenler için büyük bir zorluk oluşturmuştur.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum