Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 186
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 186

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 186

2. Dış Borçlar Sorunu

Osmanlı Devleti’nin dış borçlarının ödenmesi konusu Lozan Barış Antlaşması’nda görüşülmüş ve bu borç Osmanlı Devleti’nden ayrılan ülkeler arasında paylaştırılmıştı. Osmanlı Devleti Dönemi’nde en çok borç Fransa’dan alınmıştı. Bu borcun ödenmesiyle ilgili olarak Türkiye ile Fransa arasında 1928’de Paris’te bir antlaşma yapıldı ve bir ödeme planı hazırlandı. Fakat 1929’da başlayan Dünya Ekonomik Bunalımı, ödeme konusunda ülkemizi güç durumda bıraktı. 1933’te yeni bir ödeme planı hazırlandı ve Türkiye 1954 yılına kadar düzenli ödemelerle alınan borcu ödedi.

3. Musul Sorunu

Musul, petrol kaynakları bakımından zengin bir Osmanlı vilayetiydi. Mondros Ateşkes Antlaşma- sı’nın imzalanmasından sonra haksız şekilde İngilizlerce işgal edilmişti. Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer alıyordu ve nüfusunun büyük kısmı Türklerden meydana geliyordu.
Musul sorunu ilk olarak Lozan Konferansı’nda gündeme geldi. İngiltere petrol kaynakları nedeniyle vazgeçmek istemediği Musul’un Irak’a ait olduğunu iddia etti. Buna karşılık Türk heyeti Musul’da halkın çoğunluğunu Türkle- rin oluşturduğunu, bu nedenle bölgenin Türkiye’nin sınırları içinde olması gerektiğini belirtti. Türk ile İngiliz heyetleri arasında anlaşma sağlanamaması üzerine Musul sorununun Lozan Konferansı’n- dan sonra iki devlet arasında yapılacak görüşmelerle çözümlenmesi kararlaştırıldı. Bu görüşmelerde bir anlaşma sağlanamaması durumunda ise konu Milletler Cemiyeti tarafından çözüme kavuşturulacaktı.

Türkiye ile İngiltere arasında 1924’te gerçekleşen görüşmelerde de anlaşma sağlanamadı. Aynı yıl içinde Musul sorunu Milletler Cemiyeti tarafından görüşülmeye başlandı. Türkiye Musul’da halk oylaması yapılmasını teklif ederken bu talep İngiltere tarafından kabul edilmedi. Türkiye o dönemde Milletler Cemiyetine üye değildi. Milletler Cemiyeti başta İngiltere olmak üzere Birinci Dünya Savaşı’nın galip devletlerinin kontrolü altındaydı. İngiltere’nin etkisi altında hareket eden Milletler Cemiyeti Türkiye’nin itirazına rağmen 1925’te Musul’u Irak’a bırakma kararı aldı. Türkiye bu kararı protesto etti (Görsel 6.4) ancak yeni bir çatışmaya sebep olmamak adına Milletler Cemiyetinin aldığı kararı kabul edeceğini açıkladı. İngiltere ile Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Musul’u, İngiltere’nin mandası altındaki Irak’a bıraktı (5 Haziran 1926). Bu antlaşmaya göre bölgedeki petrol gelirlerinden %10’luk bir pay 25 yıl süreyle Türkiye’ye ödenecekti.

Soru: İngiltere, Musul’u Türkiye’ye neden bırakmak istememiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: İngiltere, Musul’u Türkiye’ye bırakmak istememiştir çünkü bölge petrol kaynakları bakımından önemliydi ve İngiltere’nin ekonomik çıkarları bu bölgeden geçiyordu. Musul, İngiltere’nin Irak üzerindeki denetimini güçlendiren stratejik bir bölgeydi.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum