Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 182
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 182

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 182 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 182

Türkiye dış politikada mütekabiliyete yani eşitliğe dayanan ve karşılıklı ilişkileri güçlendirmeye yönelik bir dış politika izlemiştir. Bu doğrultuda diğer devletlerin iç işlerine karışılmamış diğer devletlerin de bizim iç işlerimize müdahale etmemelerine dikkat edilmiştir. Bize dostça yaklaşan ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmiş ancak düşmanca tavır gösteren ülkelere gerekli karşılığı verilmiştir. Atatürk’e göre,

Türkiye, Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış!” sözü gereğince dış politikadaki sorunları diplomasi yoluyla çözmeye çalışan ve barışı ön planda tutan bir siyaset izlemiştir. Ülkemizin Milletler Cemiyetine girişi bu ilke doğrultusunda dünya barışına katkı yapmak amacına bir örnektir. Yunanistan ile dostluğun geliştirilmesi de bu ilkenin bir sonucudur (Görsel 6.1).
Türk ve dünya kamuoyunu dikkate almak, dış politikada önem verilen konular arasında olmuştur. Bu doğrultuda izlenen politika, gücünü milletten almış ve millî menfaatlere göre şekillenmiştir. Atatürk; kamuoyunun beklentilerini her zaman dikkate almış dünyada olup bitenleri de yakından izlemiştir. Atatürk, bu konuda şunları söylemiştir:

Türk dış politikası millî menfaatleri korumak ilkesine dayalıdır. Ülkemizin haklarını korumak başlıca esastır. Ülkemiz daima diğer devletlerin iç politikalarına saygı göstermiş ve onların yönetimlerinden etkilenmemeyi esas almıştır. Bu dış politika ilkesine göre dünyadaki değişen şartlar dikkatle takip edilerek ülkemizin menfaatleri korunmuştur. Atatürk bu konuyla ilgili şunları söylemiştir

Soru: Atatürk’e ait aşağıdaki sözleri okuyunuz. Bu sözlerin Türk dış politikasının hangi ilkeleri ile ilgili olduğunu söyleyiniz.

Dünyanın bugünkü genel şartları ve yüzyılların beyinlerde ve karakterlerde biriktirdiği gerçekler karşısında hayalci olmak kadar büyük hata olamaz.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.443.)
“Türk Cumhuriyeti’nin en köklü ilkelerinden biri olan yurtta barış, dünyada barışın amacı, insanlığın ve uygarlığın refah ve ilerlemesinde en temelli yapıştırıcı olsa gerektir.” (Arı İnan, Düşünceleriyle Atatürk, s.315.)

  • Cevap:

“Hayalci olmak kadar büyük hata olamaz.”

  • Gerçekçilik ilkesini ifade eder; Atatürk, dış politikada realist bir yaklaşım benimsemiştir.

“Yurtta barış, dünyada barış.”

  • Yurtta barış, dünyada barış ilkesini vurgular; Atatürk, iç ve dış barışı birlikte savunmuştur.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 182 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum