

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 175

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 175
Mustafa Kemal’e suikast teşebbüsünün ortaya çıkarılmasından sonra yurdun birçok yerinde protesto mitingleri düzenlendi. Mustafa Kemal bir bildiri yayımlayarak suikast girişiminin gerçek nedenini şu sözlerle açıkladı:
Alçak girişimin benim kişiliğimden çok, kutsal Cumhuriyetimize ve onun dayandığı yüce ilkelerimize yönelmiş bulunduğuna kuşku yoktur. Benim değersiz vücudum mutlaka bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar sürekli kalacaktır.” (Genel ağ, kaynak 5)
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
Suikastçıların yakalanması haberinin her yerde duyulmasıyla, 19 Hazirana kadar olan süre içinde, suikastı lanetleyen ve kınayan pek çok telgraf Gazi’ye ulaşmıştır. Ayrıca, İstanbul’daki yabancı elçiler ve delegeler, Gazi’ye yapılmak istenen suikasttan duydukları üzüntüyü dile getirmişlerdir. Her yerde suikast girişimini lanetleyen mitingler yapılmıştır. Gazi bunun üzerine 22 Haziran’da millete bir bildiri yayınlamak gereğini duymuştur:
“Benim şahsımdan çok devletin varlığına yöneltilmiş olduğu beliren gizli politik düzenler karşısında tüm ulusun duyduğu, pek ağır başlı ve soylu bir şekilde gösterdiği temiz duygular beni avutmaktadır. Bu gösteriler inkılâp ülkümüzün, bütün ulusça, canı gibi korunduğuna parlak ve güçlü bir belge olmaktadır. Bu itibarla istiklâl için milletin saadet ve refahı namına hissetmekte olduğum emniyet ve güveni millet önünde beyan etmekle büyük bir onur ve sevinç duymaktayım”. Gazi konuşmasını halka teşekkür cümleleri ile tamamlamıştır.
Soru: Yurdun hemen her yerinde suikast girişimini kınayan mitingler yapılmasının nedeni nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Suikast girişimi, yalnızca Mustafa Kemal’e değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına yönelik bir tehdit olarak görülmüştür. Halk, Cumhuriyet’in kazanımlarına ve Atatürk’ün liderliğine sahip çıkmak için bu suikasti kınayarak, devletin devamlılığını ve istiklalini savunma duygusuyla mitingler düzenlemiştir. Bu gösteriler, halkın Cumhuriyet’e olan bağlılığını ve inkılaplara olan desteğini ifade etmiştir.
Soru: Mustafa Kemal suikastı neden şahsından daha çok devletin varlığına yöneltilmiş olduğunu söylemiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, suikast girişiminin şahsına yönelik değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine ve inkılaplarına yapılmış bir saldırı olduğunu vurgulamıştır. Bu söylemiyle, halkın Cumhuriyetin varlığını ve inkılapların sürdürülebilirliğini koruma isteğini ifade etmek istemiştir. Bu olay, yalnızca bir liderin öldürülmesi değil, tüm bir ulusun bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine yapılmış bir saldırıdır.
Soru: Mustafa Kemal’e suikast girişimini anlatan bir gazete sayfası tasarlayınız. Gazetenizdeki haber metnini “Ne?”, “Ne zaman?”, “Nerede?”, “Nasıl?”, “Neden?” ve “Kim?” sorularına (5N1K) cevap verecek şekilde yazınız.
- Cevap:
Gazete Başlığı: Mustafa Kemal’e Suikast Girişimi! Cumhuriyetin Temellerine Yapılan Saldırı!
Ne?
Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik bir suikast girişimi gerçekleşti.
Ne zaman?
Suikast girişimi, 19 Haziran 1926 tarihinde tespit edildi.
Nerede?
Suikast girişimi, İstanbul’da gerçekleşti.
Nasıl?
Suikastçılar, Atatürk’ü hedef alarak gizli bir plan yapmış ve bu planı uygulamaya koymuşlardır. Ancak, girişim başarılı olamamış ve suikastçılar yakalanmıştır.
Neden?
Suikastın nedeni, Atatürk’ün liderliğine ve Cumhuriyet’in temellerine karşı duyulan düşmanlıktır. Bu saldırı, Cumhuriyet’in getirdiği değişimlere ve devrimlere karşı olan bir grubun tepkisi olarak görülmüştür.
Kim?
Suikast girişimini gerçekleştirenler, gizli bir politik grup tarafından organize edilmiştir. Ancak, tam olarak kimler olduğu, yetkililer tarafından araştırılmaya devam etmektedir.
Haber Metni:
19 Haziran 1926’da İstanbul’da Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik bir suikast girişimi tespit edilmiştir. Suikastçılar, Cumhuriyet’in kurucusuna büyük bir tehdit oluşturmayı planlamışlardır. Ancak halkın gösterdiği yoğun tepki ve güvenlik önlemleri sayesinde, suikast başarısız olmuştur. Yapılan mitinglerde halk, Cumhuriyetin ve Atatürk’ün inkılaplarının savunulması gerektiğini vurgulamış, suikast girişimi geniş çapta kınanmıştır. Atatürk, devletin varlığını hedef alan bu saldırıyı, şahsına değil, Cumhuriyet’e yapılmış bir tehdit olarak değerlendirmiştir. Bu olay, Türk milletinin Cumhuriyet’e olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum