Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 169
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 169

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 169

9 Eylül 1923’te “halkçılık” esaslarına uygun bir program ile yeni Türk Devleti’nin ilk siyasi partisi olan Halk Fırkası (Partisi) kuruldu. Partinin genel başkanlığını Mustafa Kemal üstlendi. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin şubeleri Halk Fırkasına bağlanarak partinin yurt çapında teşkilatlanması sağlandı.

Halk Fırkası Cumhuriyetin ilanından sonra adını “Cumhuriyet Halk Fırkası” olarak değiştirdi. Cumhuriyet Halk Fırkası 1931’de toplanan genel kurultayında cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkelerini partinin ana ilkeleri olarak ilan etti. Partinin programındaki başlıca ilkeler şunlardı:

► Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur.
► Ülkede güven ve asayişin kesinlikle korunması en önemli görevdir.
► Mahkemelerin özellikle gecikmeden adalet işlerini yapabilmesi sağlanacaktır.
► Aşar usulünde halkın yakındığı ve zarar gördüğü noktalar temelden düzeltilmelidir.

Mustafa Kemal, Halk Fırkasının kurulmasından sonra demokrasinin uygulanması için farklı görüşte siyasi partilerin kurulmasını destekledi. Mustafa Kemal’e göre siyasi partiler ülkeyi daha iyi yönetmede birbirleriyle yarış içinde olmalıydı. Demokrasi, herkesin düşüncelerini rahatça ifade edip kendi düşüncesinin dışında başka düşüncelerin de varlığını kabul eden ve bunlara saygı göstermesini esas alan bir sistemdir. Bu sistemde oy verebilecek herkes bu hakkını kullanarak yönetimde yer alır. Toplum içindeki farklı kesimler düşüncelerini ancak demokratik ortamlarda ileri sürebilir. Bu amaçla Atatürk Dönemi’nde çok partili siyasi rejimin yerleşmesi için iki girişimde bulunuldu, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkası adları ile iki parti kuruldu.

Soru: Farklı siyasi partilerin kurulması demokrasi açısından neden gereklidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Farklı siyasi partiler, demokrasi için gereklidir çünkü çeşitliliği ve çok sesliliği teşvik eder. Partiler arasındaki rekabet, halkın daha iyi hizmet almasını sağlar ve yönetimin hesap verebilir olmasına yardımcı olur. Ayrıca, her birey ve grup kendi görüşlerini temsil edebilecek bir siyasi oluşuma katılma hakkına sahiptir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum