

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 159

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 159
4. Atatürk’ün Kişilik Özellikleri
Çok yönlü bir lider olan Atatürk, öğrencilik yıllarından itibaren gelecekte yapacağı inkılapları planlamış; fikrî hazırlığını yapmıştır. Atatürk; mesleği olan askerlik dışında tarih, dil, siyaset, sosyoloji, din, felsefe, matematik gibi farklı bilim dallarına ilgi duymuştur. Bilim insanlarıyla fikrî konularda tartışmayı çok seven Atatürk’ün masası her zaman bir ilim meclisi olmuştur. Bu tartışmalar bazen sabahın ilk ışıklarına kadar devam etmiştir.
Okumayı çok seven Atatürk görev yaptığı cephelerde dahi okumayı ihmal etmemiş, Çankaya Köşkü’nde büyük bir kütüphane meydana getirmiştir (Görsel 4.49). Bu kütüphane için yurt dışından da kitaplar getirilmiştir. Atatürk’ün bu kütüphanede iki gün iki gece uyumaksızın kitap okuduğu olmuştur. “Nutuk” Atatürk’ün en bilinen eseridir. Bu kitabı dışında askerliğe dair eserler de kaleme alan Atatürk son olarak “Geometri” adlı kitabı yazmıştır.
Atatürk’ün bir başka kişilik özelliği akılcılığı ve bilimselliğidir. Atatürk “Akıl ve mantığın halletmeyeceği mesele yoktur.” sözünü sık sık tekrarlar, “aklın rehberinin bilgi, ilim” olduğunu söylerdi. Ülkenin ilerlemesini bilime önem vermekte görüyordu. Açtığı okullar, eğitimde öncü olduğu inkılaplar, yurt dışına gönderdiği öğrenciler ve yurt dışından getirilen akademisyenler onun bilimsel ve akılcı yönüne işaret etmektedir (Görsel 4.50). Atatürk son aylarında kendisine yöneltilen “Türk milletine ve gençliğine tavsiyeniz nedir?” sorusuna şu cevabı vermiştir:
Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde, aklın ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar.” (Yücel Özkaya vd., Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı, s.646.)
Aklın ve bilimin rehberliğinde yapılan inkılapların hedefi Türkiye’yi çağdaş hayata kavuşturmaktır. Çağdaşlaşma hareketi Türk inkılabının esasını oluşturmuştur. Atatürk bilim ve ilerleme nerede ise orayı örnek almak gerektiğini belirtmiştir. Bu konuda şöyle söylemiştir:
“Memleketimizi modernleştirmek istiyoruz. Bütün çalışmalarımız Türkiye’de modern yani Batılı anlamda bir hükûmet vücuda getirmektir. Uygarlığa girmeyi isteyip de Batı’ya yönelmeyen millet hangisidir?” (Yücel Özkaya vd., Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı, s.649.)
Soru: Mustafa Kemal’in yukarıdaki sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, bu sözünde Türkiye’yi çağdaş ve modern bir ülke haline getirmek için Batı uygarlığını örnek almayı savunmaktadır. Uygarlık seviyesine ulaşmanın yolu olarak Batı’ya yönelmeyi, bilimi ve modern yönetim anlayışını benimsemeyi işaret etmektedir. Modernleşme çabalarının temelinde hız, bilim ve çalışma olduğunu ifade eder.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum