

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 152

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 152
Osmanlı Devleti Dönemi’nde yabancıların kapitülasyonlardan yararlanarak kurup işlettikleri birçok ticari işletme satın alınarak millîleştirildi ve bu işletmeler ülkemizin ekonomisine katkı yapmaya başladı. Bu şirketlerin ürettiği mallar Türk tüccarlar tarafından satılmaya başladı.1930’da Merkez Bankası kuruldu. Para piyasasının düzenlenmesi bu bankaya verildi. İthalat ile ihracat arasında denge sağlanarak bütçenin de açık vermemesi sağlandı.
Türkiye İktisat Kongresinden sonra esas olarak özel girişimi destekleyen bir ekonomi politikası uygulandı. Bu amaçla 1927’de Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarıldı. Özel teşebbüs desteklendi. Ancak alınan bütün teşvik edici tedbirlere rağmen elde edilen sonuçlar, sanayileşme için umut verici olmadı. Bu nedenle 1930’lu yıllarda devletçi bir ekonomi politikası uygulamaya konuldu. Devletçilik anlayışının benimsenmesinde iç ve dış sebepler etkili oldu. Savaştan çıkmış Türkiye ekonomik olarak büyük sıkıntı içindeydi. Halkın elinde yeterli sermaye birikimi yoktu. Bu durum, ülkenin kalkınması için her türlü faaliyetin devlet tarafından gerçekleştirilmesini zorunlu kılmıştır. 1929’da başlayan dünya ekonomik bunalımı birçok ülkeyi olumsuz etkiledi. Dünya genelinde ticaret azaldı, birçok ürünün fiyatı düştü. Fabrikalar kapandı, çok sayıda insan işsiz kaldı. Ülkemizde de ihracat azaldı. Türkiye, ekonomik krizin etkilerini azaltmak için gümrük vergilerini artırarak ithalatı azaltmaya çalıştı. Yerli malı kullanılması teşvik edildi. Türkiye gibi tarım ülkelerinde krizin etkisiyle tarım ürünlerinin fiyatları hızla düştü. Bu durum karşısında 1933 yılından itibaren özel girişimlerin üstesinden gelemeyeceği alanlarda devlet, doğrudan bazı tedbirler aldı ve birtakım kuruluşlar kurdu. Böylece Atatürk Dönemi’nde “devletçilik” ilkesi doğdu.
Devletçilik ilkesinin uygulanmaya başlamasıyla planlı ekonomi modeline geçildi. 1933’te ilk beş yıllık sanayi planı hazırlandı ve 1934’ten itibaren uygulanmaya başlandı. Öz kaynaklarımıza yönelerek kalkınma sağlanmaya çalışıldı ve birçok sanayi tesisi faaliyete geçti. Dokuma, kâğıt, cam, çimento, şeker fabrikaları açıldı (Görsel 4.38, Görsel 4.39, Görsel 4.40).
Soru: Cumhuriyetin ilk yıllarında yatırımların belirli sanayi dallarında yoğunlaşmasnın nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Cumhuriyetin ilk yıllarında yatırımlar, ekonomik kriz ve yetersiz yerli sermaye nedeniyle devlet tarafından yoğunlaştırıldı. Özellikle tarım ürünlerinden işlenebilir mallar üreten sanayilere yönelerek ekonomik bağımsızlık hedeflendi. Ayrıca, ithalata bağımlılığı azaltmak için yerli üretim teşvik edilerek sanayileşme süreci hızlandırıldı.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum