

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 151

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 151
Sıra Sizde
Aşağıda yer alan metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
Yıl 1925… Paşa, yerli ve yabancı birçok tarım uzmanını köşküne davet ediyor ve Ankara’nın yanı başında büyük bir çiftlik kurmak istediğini, bunun için yer aramalarını emrediyor. Uzmanlar endişeleniyorlar. Neden mi? Heyette yer alan bir uzmanın ağzından öğrenelim:
“Çiftlik yeri için uzun boylu dolaşmaya ve Ankara’nın çevresinde başta başka tabiat hususiyetleri aramaya lüzum görmemiştik. Sebep, basitti. Kıraç bir bozkırın ortasında bir Orta Çağ şehri… Ağaç yok, su yok, hiçbir şey yok. Böyle bir noktada hazırlanmış ve müsait şartlar taşıyan yerler nasıl bulunabilir?”
Uzmanlar yine de araştırmalarına devam ediyorlar ve bugünkü çiftlik yerini de inceliyorlar ama burasını, “tabiatın hiç cömert davranmadığı” bir yer olarak değerlendiriyorlar. Tetkikler bitiyor ve sonucu Büyük Önder’e arz ediyorlar. Atatürk, elleriyle bugünkü çiftliğin olduğu yeri işaret ediyor ve soruyor:
“Burayı gezdiniz mi?”
Uzmanlar, “bu yerin, çiftlik kurulması için gerekli vasıflardan hiçbirini taşımadığına ve bataklık, çorak, fakir bir yerle karşı karşıya olduklarına” dair kanaatlerini bildiriyorlar.
İşte Atatürk’ün cevabı:
“İşte istediğiniz yer böyle olmalıdır. Ankara’nın kenarında, hem batak, hem çorak hem de fena yer. Bunu biz ıslah etmezsek kim gelip ıslah edecektir?”
Böylece çiftliğin kurulma çalışmaları başlıyor. Önce arazi düzenleniyor, iyileştiriliyor ve işletmeye hazır hâle getiriliyor. Büyük Önder’in o dönemin modern tarım tekniklerinin ilk örneklerini, çiftliğe aktarmasıyla o kıraç topraklarda birkaç yıl içinde müthiş bir değişim yaşanıyor. Hatta mesire yeri olarak halkın ziyaretine dahi açılıyor. Tarihe geçen bu girişim, öyle büyük başarılara sahne oluyor ki yıllarca tarım ve hayvancılık konusunda çığır açan çalışmalar burada yapılıyor. Ve çiftlik, çok önemli bir misyon üstleniyor:
“Halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler, hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin eylemek”
Soru: Atatürk hangi düşüncelerle Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulmasını istemiştir?
- Cevap: Atatürk, Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulmasını, tarımda modern yöntemlerin uygulanması ve verimli arazilerin oluşturulması amacıyla istemiştir. Ayrıca, bataklık ve çorak arazinin ıslah edilmesi gerektiğini düşünerek, bu tür toprakları iyileştirmek için öncü bir adım atmayı hedeflemiştir. Halkın sağlıklı gıda maddelerine erişebilmesi ve eğitim alması için de bu çiftliği kurmuştu.
Soru: Atatürk’ün uzmanların uygun görmediği bir yeri çiftlik için tercih etmesi onun hangi kişilik özelliğiyle ilgilidir?
- Cevap: Atatürk’ün uzmanların uygun görmediği bir yeri tercih etmesi, onun kararlılık, vizyon ve yenilikçi kişilik özellikleriyle ilgilidir. Zorluklara rağmen sorunları çözmeye yönelik bir yaklaşım benimsemiş ve zorlukları fırsata dönüştürmeyi başarmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 151 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum