Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 150

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 150

2. Tarım Alanındaki Çalışmalar

Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizde halkın başlıca geçim kaynağı olan tarımın durumu pek iç açıcı değildi. Nüfusun büyük çoğunluğu tarıma bağlı olduğu için yeni Türk Devleti’nin ekonomik yapısı da büyük oranda tarıma dayalı idi. Başlıca ekonomik faaliyet olmasına rağmen tarım, ilkel yöntemlerle yürütüldüğü için verim düşüktü. Bu nedenle verimi yükseltici ve tarım alanını artırıcı tedbirlerin alınması gerekmekteydi. Başta, köylünün durumunun iyileştirilmesi gerekiyordu. Bu duruma işaret eden Mustafa Kemal, 1922’de Meclis açılış konuşmasında şunları söylemiştir:

“Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O hâlde, herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete hak kazanmış ve layık olan da köylüdür.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.399.)

Köylülerin ekonomik durumunu düzeltmek ve tarımı geliştirmek için pek çok düzenleme yapıldı. Köylünün sırtında ağır bir yük olan aşar vergisi kaldırıldı (17 Şubat 1925). Aşar vergisi devletin vergi gelirinin en önemli kısmını meydana getiriyordu dolayısıyla bu verginin kaldırılması devlet adına büyük bir fedakârlıktı. Topraksız köylüye toprak dağıtılması amacıyla bir kanun çıkarıldı ve bedeli yirmi yılda ödenmek üzere toprak dağıtıldı. Köylülere makine, tohum ve gübre gibi ihtiyaçlarını karşılaması için Ziraat Bankası aracılığıyla kredi verildi. Kooperatifçiliğe önem verilerek “Tarım Kredi Kooperatifleri” teşkilatı kuruldu ve yurt çapında yaygınlaştırıldı. Köylünün tohum ihtiyacını karşılaması için “Tohum Islah İstasyonları” kuruldu. Traktör kullanımı teşvik edilerek düşük taksitlerle tarım makinelerinin satışı yapıldı. Ziraat okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüsü açıldı. Ülke genelinde şeker pancarı, Doğu Karadeniz’de çay ve Çukurova’da pamuk üretimleri teşvik edildi. Modern yöntemlerle tarım yapılan çiftlikler kurulmaya başlandı. Mustafa Kemal, modern çiftliklerin kurulmasına bizzat öncülük ederek Ankara’da bataklık bir arazinin ıslah edilmesini sağladı ve burada Gazi (Atatürk) Orman Çiftliği kuruldu (Görsel 4.36). Gazi Orman Çiftliği’nden sonra Silifke, Dörtyol ve Tarsus’ta da örnek çiftlikler açıldı.

Soru: Atatürk Dönemi’nde yaşasaydınız tarımın geliştirilmesi için hangi önerileri sunardınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk Dönemi’nde tarımın geliştirilmesi için eğitim ve modern tarım teknikleri konusunda köylüye yönelik destekler artırılabilir. Ayrıca, sulama altyapısı güçlendirilip, tarım makinelerinin kullanımını yaygınlaştırmak için kredi olanakları sağlanabilir. Kooperatifçilik teşvik edilerek, köylülerin ürünlerini daha geniş pazarlara sunması sağlanabilir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!