8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 147
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 147
Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra TBMM, 24 Kasım 1934’te bir kanunla Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadını verdi (Görsel 4.29). “Atatürk” soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı. 29 Kasım 1934 tarihinde kabul edilen kanunla ağa, hacı, hoca, molla, efendi, bey, beyefendi, paşa, hanım, hanımefendi ve hazretleri gibi toplumsal ayrıcalık ifade eden ünvanlar kaldırıldı.
Soru: Soyadınız nereden geliyor? Anlamını açıklayınız.
- Cevap: Bu soruya cevap verebilmek için soyadınızı ve anlamını araştırmanız gerekir. Soyadları, tarihsel geçmişe, coğrafi bir özelliğe, mesleki bir kimliğe ya da aileye dair bir özellikten alınabilir.
Soru: Aşağıdaki haberi inceleyiniz. Haberde anlatılan kanun ile gerçekleştirilmek istenen nedir?
- Cevap: Bu kanunla, sınıf farklarını simgeleyen unvanlar kaldırılmıştır. “Mareşal”, “Paşa”, “Ağa” gibi unvanlar yasaklanmış, yerine erkeklere “Bay”, kadınlara “Bayan” denilecektir. Amaç, toplumsal eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaktır.
Soru: Atatürk’ün kadın haklarına önem vermesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Atatürk, kadınların toplumdaki yerini güçlendirmeyi, eşit haklara sahip olmalarını sağlamayı savunuyordu. Kadınların eğitimde ve iş hayatında yer alması, toplumsal kalkınma ve çağdaşlaşma için çok önemliydi. Atatürk, kadınları sadece evin içinde değil, toplumsal hayatta da etkin olmaları gerektiğine inanıyordu.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.