Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 146
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 146

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 146

2. Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (30 Kasım 1925)

Tekke ve zaviyeler insanların bir araya gelerek ibadet ettikleri, dinî alanda öğrenim gördükleri yerlerdi. Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve yükseliş dönemlerinde halk eğitiminde önemli rol oynayan, sosyal yardımlaşmayı güçlendiren tekke ve zaviyeler; devletin gerilemeye başlamasıyla bu özelliklerini kaybetmeye başlamıştı. Kuruluş amaçlarından uzaklaşmaya başlayan bu kurumlara son vermek isteyen Mustafa Kemal, Kastamonu gezisi sırasında yaptığı bir konuşmada tekke ve zaviyelerin kapatılacağını şu sözlerle ifade etmiştir:

“Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakiki tarikat medeniyet yoludur. Tekkeler mutlaka kapanmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti, her kolda doğru yolu gösterecek güce sahiptir.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.333.)

Tekke, zaviye ve türbeler 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilen kanunla kapatıldı. Şeyhlik, dervişlik, seyitlik, müritlik, dedelik, çelebilik ve türbedarlık gibi birtakım ünvanların kullanılması da yasaklandı.

3. Miladi Takvim ve Uluslararası Saat Sisteminin Kabulü (26 Aralık 1925)

Osmanlı Devleti Dönemi’nde kullanılan takvim ve saat Batılı ülkelerde kullanılanlardan farklıydı. Halk arasında hicri takvim yaygın olarak kullanılırken 19. yüzyıl sonlarında resmî ve mali işler için Rumi takvim de kullanılmaya başlandı. Takvimde birlik olmaması ülke içinde de sorunlara neden oluyordu. Haftalık tatil günü cumaydı. Günlük saat, alaturka saat de denilen yaz ve kış Güneş’in batışını saat 12 olarak kabul eden sisteme dayanıyordu. Alaturka saatin yanında günümüzde kullandığımız uluslararası saat de kullanılıyordu. Batılı ülkelerle olan ilişkilerimizi düzene koymak, ticari ve mali konularda farklılıkları gidermek amacıyla 26 Aralık 1925 tarihinde çıkarılan bir kanunla miladi takvim ve uluslararası saat uygulaması kabul edildi. Miladi takvim 1 Ocak 1926’dan itibaren kullanılmaya başlandı. Hafta sonu tatili de cuma gününden pazara alındı (1935).

4. Ölçü Birimlerinin Değişmesi (26 Mart 1931)

Osmanlı Devleti Dönemi’nde arşın, endaze gibi uzunluk, okka, dirhem gibi ağırlık ölçüleri kullanılıyordu (Görsel 4.28). Bu ölçü birimleri ülke içinde belirli bir standarda sahip olmayıp yöreden yöreye farklılık göstermekteydi. 26 Mart 1931 tarihinde kabul edilen kanunla ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirilerek Avrupa’da yaygın olarak kullanılan metre ve kilogram kabul edildi. Bu kanun ile yapılan değişiklik ülke içinde ve uluslararası ticarette kolaylıklar sağladı. Yurt genelinde ölçü birimlerinde birlik kuruldu

5. Soyadı Kanunu’nun Kabulü (21 Haziran 1934) okka (Antalya Müzesi)

Osmanlı Devleti’nde soyadı zorunluluğu yoktu. Soyadı kullanma zorunluluğu olmaması toplumsal alanda ve devletle ilişkilerde çeşitli zorluklara, karışıklıklara yol açmaktaydı. Bu karışıklıkları engellemek amacıyla soyadı yerine kişilerin adlarının yanına baba adı, doğum yeri, sülale adı, mesleği, lakabı ekleniyordu. Buna rağmen resmî işlerde karışıklıklar önlenemiyordu. İsim benzerliği nedeniyle suç işleyenlerin cezalandırılmasında dahi haksızlıklar olabiliyordu. Bu sorunlara son vermek amacıyla 21 Haziran 1934’te Soyadı Kanunu kabul edildi. Soyadı Kanunu ile vatandaşlara ön adından başka soyadı taşıması zorunluluğu getirildi. Gülünç, ahlaka aykırı olmamak ve Türkçe olmak şartıyla herkes istediği soyadını alabilecekti.

Soru: Soyadı Kanunu toplumsal alanda hangi kolaylıkları sağlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Soyadı Kanunu, kimliklerin belirginleşmesini sağladı ve kişilerin hukuki işlemlerde daha kolay tanınmasını sağladı. Ayrıca, aile bağları daha net hale geldi, resmi işlemlerde düzen sağlandı ve toplumsal kimlik oluştu.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 146 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum