

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 144

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 144
8. Mustafa Kemal ve Spor
Mustafa Kemal, sporun farklı dallarına ilgi duymuş; yüzme, kürek çekme, güreş, binicilik gibi sporlarla uğraşmış, gençlerin de sporla uğraşmalarını desteklemiştir. Gençlerin bilimin ışığında ruhen, ahlaken, zihnen ve bedenen çok iyi yetiştirilmesi gerektiğine inanmıştır. Türk gençliğinin spor bakımından da millî heyecan içinde özenle yetiştirilmesinin önemli olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle sporculara ve sportif faaliyetlere büyük önem vermiştir (Görsel 4.25, Görsel 4.26). Her fırsatta spor karşılaşmalarını izlemekten büyük zevk alan Mustafa Kemal, karşılaşmalar sonrası sporcuları tebrik ederek ödüllendirmiştir. Onun “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” sözü sporun bedeni dinç tuttuğunu ifade etmektedir. Görsel 4.25: Ankara’da Spor Bayramı’nda eskrimciler Mustafa Kemal’in desteğiyle 1922’de “Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı” kuruldu. Ülkemiz sporcuları 1924’te Paris’te düzenlenen olimpiyatlarda beş dalda mücadele etti. 1936 olimpiyatlarında Türkiye ilk olimpiyat madalyalarını kazanırken kadın sporcularımız da ilk kez olimpiyatlara katıldı.
Günümüzde büyük bir coşku ile kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 1926’da Gazi Günü adı altında kutlanmış, 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Daha sonra Gençlik ve Spor Bayramı adını almıştır.
Görsel 4.26: Ankara’da Spor Bayramı’nda okçular geçit töreninde Mustafa Kemal sporun önemini şu sözlerle ifade etmiştir:
“Her çeşit spor etkinliklerini, Türk gençliğinin millî eğitiminin ana unsurlarından saymak gerekir. Bu işte, hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddi ve dikkatli davranması, Türk gençliğini spor bakımından da, milli heyecan içinde özenle yetiştirmesi önemli tutulmalıdır.
Başarılı olmak için her türlü yardımdan çok bütün milletçe sporun niteliği, değeri anlaşılmak ve ona kalpten sevgi göstermek, onu vatani görev saymak gerekir.
Spor, yalnız beden yeteneğinin bir üstünlüğü sayılamaz. Kavrama ve zekâ, ahlâk da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ ve kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar.
Ben, sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.”
(Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.409-411.)
Soru: Spor alanında yatırımlar yapılmasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Spor alanında yapılan yatırımlar, sağlıklı nesillerin yetişmesi, fiziksel ve zihinsel gelişimin desteklenmesi, milli ve uluslararası başarıların artırılması, sosyal birleşim ve halkın motivasyonu gibi sebeplerle önemlidir. Ayrıca spor, ülke imajını güçlendirir ve ekonomik kazanç sağlar.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum