

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 139

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 139 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 139
Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında alfabe üzerine tartışmalar başladı. Latin harflerinden esinlenilerek yeni alfabe oluşturulması fikri ortaya atıldı. Ancak Osmanlı Devleti döneminde bu tartışmalardan bir sonuç çıkmadı. Cumhuriyetin ilanı sonrasında düşük olan okuryazarlık seviyesinin yükseltilmesi için Latin alfabesinin kabulü yeniden tartışılmaya başladı. Alfabe konusundaki tartışmaları yakından izleyen Mustafa Kemal Latin alfabesinin Türkçenin yapısına en uygun alfabe olduğunu düşünüyordu. 1928 yılında Mustafa Kemal’in emriyle alfabe konusunda çalışma yapması için bir komisyon oluşturuldu. Komisyon çok sayıda alfabeyi inceleyerek Latin alfabesinin Türkçenin yapısına en uygun alfabe olduğunu belirtti. Mustafa Kemal 9/10 Ağustos 1928 gecesinde yeni alfabenin kabul edileceğini halka duyurdu. Kısa süre içinde başta devlet dairelerinde olmak üzere yeni harflerin öğrenilmesi için kurslar açıldı. 1 Kasım 1928’de TBMM’de Latin harfleri temel alınarak hazırlanan Türk alfabesi “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edildi. Mustafa Kemal, yeni alfabeyle ilgili şunları söylemiştir:
“Yeni Türk harfleri çabuk öğrenilmelidir. Her vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanseverlik ve milliyetçilik görevi biliniz. Bu görevi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir toplumun yüzde onu, yirmisi okuma yazma bilir; yüzde sekseni, doksanı bilmezse bu ayıptır. Bundan insan olanların utanması gerekir.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.257.)
Soru: Mustafa Kemal yeni harflerin kabulü ile neyi amaçlamaktadır? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, yeni harflerin kabulüyle okuma yazma oranını artırmayı ve halkı daha kolay bir şekilde eğitmeye olanak sağlamayı amaçlamıştır. Ayrıca, Türk dilinin sadeleşmesi ve halkın kültürel gelişimi için önemli bir adım olmuştur.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 139 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum