

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 133

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 133
TBMM VI. Mehmed Vahdettin’in yerine Osmanlı hanedanı üyelerinden Abdülmecit Efendi’yi halife seçti. Yeni halifeden TBMM’nin saltanat ve hilafetle ilgili aldığı kararlara tamamen uyması istendi. Böylece halifeliğin, millet egemenliğinin temsilcisi TBMM’ye bağlı bir makam olduğu belirtildi.
Soru: Saltanatın kaldırılması hangi Atatürk ilkesiyle daha çok ilgilidir? Neden?
- Cevap: Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetçilik ilkesiyle ilgilidir. Çünkü saltanat, padişahın mutlak egemenliğine dayalıydı ve Cumhuriyetçilik, halkın egemenliğini savunur.
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
“…İstanbul 2 Ekim 1923’te boşaltılmıştı. Eski başkente dönülmeyecek miydi? İş adamları, kordiplomatik bir kısım milletvekilleri ve memurlar hükümetin İstanbul’a taşınmasına taraftardılar. İstanbul ülkenin kültür ve ticaret merkeziydi. Coğrafi durumu, iklimi, tarihî geçmişi ile ülkenin göz bebeği durumundaydı.
Ankara’nın eksileri çoktu. Küçük, tozlu, gelişmemiş, her türlü konfordan yoksun bir şehirdi. Nüfusu 30.000 civarındaydı. İklimi sert ve kuraktı. Mevcut şartlar Ankara’nın aleyhineydi. İstanbul basını bu konuda kıyametleri koparmaktaydı. Ankara merkez olunca hilafet bir bakıma devletin dışına itilmiş olacaktı. Dolayısıyla İstanbul şiddetli bir hassasiyet içinde görünmekteydi. Diğer taraftan yabancı misyonlar (elçiler) ikamete elverişli şartlar olmaması nedeniyle Ankara’ya gelmek istemiyorlardı.
(…) Esasen Gazi kararını vermişti. Yeni devletin başkenti Ankara olacaktı. (…) Düşman istilası Ankara önlerinde durdurulmuştu, Millî Mücadele’yi yürütmekte Mustafa Kemal’in meşrutiyet kaynağı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da toplanmış ve yeni devletin yönetimini burada üstlenmişti. (…) Diğer taraftan Ankara’nın coğrafi konumu da bir başka tercih sebebi olmuştur.” (Abdurrahman Çaycı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, s. 294-295.)
Soru: İstanbul’un başkent olmasını kimler, neden istemektedir?
- Cevap: İstanbul’un başkent olmasını iş adamları, milletvekilleri ve bazı memurlar istemektedir. Çünkü İstanbul, kültür, ticaret ve coğrafi açıdan önemli bir şehir olarak kabul edilmiştir.
Soru: Ankara’nın başkent ilan edilmeden önceki özellikleri nelerdir?
- Cevap: Ankara, küçük, gelişmemiş, tozlu ve iklimi sert bir şehirdi. Nüfusu 30.000 civarındaydı ve konforlu yaşam koşulları yoktu.
Soru: Mustafa Kemal Ankara’nın başkent olmasını neden istemektedir?
- Cevap: Mustafa Kemal, Ankara’nın coğrafi olarak daha güvenli ve stratejik bir konumda olduğunu düşündüğü için başkent yapılmasını istemektedir. Ayrıca, Millî Mücadele’yi burada yürütmüş ve devletin yönetimi Ankara’da toplanmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
.
2025-02-11 22:23:08💅