Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 130
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 130

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 130

2. Milliyetçilik İlkesi

Atatürk’e göre millet; geçmişte bir arada yaşamış, şimdi de bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip çıkan, aralarında dil, tarih, kültür ve duygu birliği bulunan insan topluluğudur. Atatürk’ün milliyetçilik ilkesi, kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin o milleti daha ileriye taşımak için çalışmalarıdır.
Atatürk milliyetçiliğinde dil, mezhep, din farkı gözetilmeksizin kendisini Türk sayan herkes Türk’tür. Atatürk “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.” sözü ile Türk milletini tanımlamıştır. Bu tanım, vatanımız üzerinde yaşayan ortak bir tarih ve kültür mirasını taşıyan tüm toplumu kucaklayıcı niteliktedir (Görsel 4.2). Bu yönüyle milli birlik ve beraberliğe güçlendiren ve koruyan bir düşüncedir.

Halk; bir ülkede yaşayan, o ülkeyi vatan bilen, kaderini o ülkenin kaderine ve mutluluğunu, o ülkenin mutluluğuna bağlayan insanların bütünüdür. Atatürk’ün halkçılık ilkesi ise ülkedeki tüm vatandaşların millî egemenlik ve demokrasi içinde, kanun önünde eşit olmasıdır. Halkçılık, milli egemenlik ve demokrasi temelinde tüm vatandaşların eşitliğini gözetip birlik ve beraberliği güçlendirdiği için cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerinin bir sonucudur. Atatürk’ün halkçılık ilkesi her şeyden önce halkın yararını gözetir. Her türlü ayrıcalığa karşıdır. Kişiler dil, din, ırk, cinsiyet gibi farklar gözetilmeksizin devletin eşit vatandaşlarıdır (Görsel 4.3). Hiç kimseye, aileye, gruba ayrıcalık tanımaz. Bütün vatandaşlar devlet hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptirler. Vatandaşlar, devlete karşı sorumluluklarını yerine getirir; devlet de haklar çerçevesinde vatandaşları korur ve refah içinde yaşatır.

Devlet; vatandaşların kanunlar çerçevesinde, belirli bir düzen içinde yaşamalarını sağlayan güçtür. Devlet; vatandaşlarını adaletli bir şekilde yönetmek, onların güvenliğini sağlamak, ülke içinde huzuru ve refahı temin etmekle görevlidir. Devletçilik ilkesi devletin halkın ihtiyaçlarını karşılaması için başta ekonomi olmak üzere sosyal ve kültürel alanlarda üzerine düşen görevleri yerine getirmesi anlamına gelir. Yani devletçilik ilkesi yalnızca ekonomik alanda değil sosyal, kültürel alanlarla da ilgili çalışmaları kapsamaktadır.

Ülkenin gelişebilmesi için her şeyden önce ekonomik alanda düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Cumhuriyet kurulduğunda ülkemiz ekonomik açıdan son derece geri durumdaydı. Ekonominin güçlenmesi için zamana ve doğru yatırımlara, en önemlisi devletin desteğine ihtiyaç vardı. Devletin halka önayak olması, yatırımları destekleyerek ekonomik kalkınma hamlesini başlatması gerekiyordu. Devletçilik, vatandaşların yapamayacağı ekonomik yatırımların devlet tarafından yapılmasını öngörüyordu (Görsel 4.4). Amaç ülkeyi hızlı bir şekilde kalkındırmaktı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum