Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 13
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 13

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 13

Fransız İhtilali sonucunda;

• Fransa’da feodal düzen yıkıldı, vatandaşlar arasında eşitlik ilkesi kabul edildi.
• Demokrasi, milliyetçilik, özgürlük, eşitlik, insan hakları gibi ilke ve kavramlar dünyaya yayıldı.
• İmparatorluklar yani çok uluslu devletler yıkılma sürecine girerken ulusal devletler kuruldu.
• Mutlakiyetle yönetilen devletlerin yerini meşrutiyet ve cumhuriyetle yönetilen devletler almaya başladı.

b. Sanayi İnkılabı ve Sömürgecilik Faaliyetleri

18. yüzyılda İngiltere’de başlayıp Avrupa’nın diğer ülkelerine yayılan Sanayi İnkılabı ile üretim faaliyetleri kol gücü yerine makinelerle yapılmaya başlandı. Buhar gücüyle çalışan fabrikalar kuruldu (Görsel 1.2). Üretim kolaylaştı ve hızlandı. Avrupa’da şehirler hızla artan fabrikaların işçi ihtiyacı nedeniyle büyüdü. Yeni bir sosyal sınıf olarak işçi sınıfı ortaya çıktı.

Sanayi İnkılabı sonucunda ham maddeye ve üretilen ürünlerin satılması için de pazarlara ihtiyaç arttı. Bu durum sanayileşen Avrupa devletlerini başta Afrika ve Asya’da olmak üzere sömürge arayışına itti. Böylece İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkelerin az gelişmiş ülkelerdeki yer altı ve yer üstü kaynaklarını kendi çıkarları için istedikleri gibi kullandıkları sömürgecilik faaliyetleri hızlandı. Özellikle İngiltere ve Fransa birçok yeri sömürgeleştirirken Almanya ve İtalya 19. yüzyıl sonlarında bu yarışa dâhil oldular. Sömürgecilik, Avrupa devletleri arasında rekabete ve bloklaşmaya yol açtı.

Soru: Aşağıdaki karikatürde sömürgecilikle ilgili ne anlatılmak istenmektedir?

  • Cevap: Bu karikatürde, sömürgecilik faaliyetlerinin etkisi anlatılmaktadır. Karikatürde Avrupa ülkelerinin zenginlik biriktirdiği, Afrika’nın ise bu zenginliklerden mahrum bırakıldığı gösterilmektedir. Bu durum, sömürgecilerin Afrika’nın kaynaklarını kendi ülkelerine taşıyarak Afrika’yı yoksullaştırmalarını ve Avrupa’yı zenginleştirmelerini sembolize etmektedir.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum