Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 117
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 117

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 117

Lozan Konferansı’nın yarıda kesilmesi TBMM’de sert tartışmalara yol açtı. Bu süreçte seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Lozan Konferansı’nın kesintiye uğradığı dönemde 17 Şubat 1923’te İzmir’de Türkiye (İzmir) İktisat Kongresi toplandı. Bu kongre sonunda ekonomide izlenecek ilkeleri içeren Misak-ı İktisadî (Ekonomi Andı) kabul edildi. Bu kongrede Lozan Konferansı’na katılan devletlere ekonomik bağımsızlık konusunda taviz verilmeyeceği mesajı verilmiş oldu.
Lozan Konferansı’nın kesintiye uğradığı dönemde taraflar arasında diplomatik görüşmeler devam etmiş ve konferansın yeniden toplanmasına karar verilmişti. 23 Nisan 1923 tarihinde başlayan Lozan Konferansı’nın ikinci safhasında Türk heyeti özellikle kapitülasyonlar ve dış borçlar konularında isteklerini kabul ettirmeyi başardı. Böylece 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması imzalandı (Görsel 3.39).

Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılan Lozan Barış Antlaşması’nın önemli maddeleri şunlardır:
► Boğazlardan geçişler, başkanı Türk olan uluslararası “Boğazlar Komisyonu” tarafından düzenlenecek. Boğazların iki yakası askerden arındırılarak silahsızlandırılacak. Antlaşmanın imzalanmasıyla İstanbul işgal kuvvetleri tarafından boşaltılacak.
► Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır Meriç Nehri olacak; Yunanistan, savaş tazminatı olarak Meriç Nehri’nin batısındaki Karaağaç’ı Türkiye’ye verecek. Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan adaları dışında kalan adalar Yunanistan’a bırakılacak.
► Türkiye-Suriye sınırı, Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması’nda olduğu gibi korunacak.
► Kapitülasyonlar kaldırılacak.
► Ülkede yaşayan tüm azınlıklar Türk vatandaşı kabul edilecek. Batı Trakya Türkleri ile İstanbul Rumları hariç olmak üzere Türk ve Rum nüfus mübadeleye tabi tutulacak.
► Irak sınırı Musul üzerinde uzlaşılamadığı için daha sonra Türkiye ile İngiltere arasında gerçekleştirilecek görüşmeler sonucunda belirlenecek.
► Türkiye, Osmanlı Devleti’nden ayrılan devletlere gelirleri oranında bölüştürülen borçtan üzerine düşen kısmı taksitlerle ödeyecek.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum