

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 113

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 113
5. Mudanya Ateşkes Antlaşması (11 Ekim 1922)
Batı Anadolu’nun Yunan ordusunun işgalinden temizlenmesinden sonra Türk ordusu İzmit ve Çanakkale’ye doğru ilerlemeye başladı. Amaç Boğazlar, İstanbul ve Doğu Trakya’yı da işgalden kurtarmaktı. Çanakkale İngilizlerin, İstanbul İtilaf Devletleri’nin ortak güçlerinin ve Doğu Trakya Yunanların denetimindeydi. Türk ordusunun Çanakkale önlerine gelmesi İngilizleri telaşlandırdı. İngiliz başbakanı bu harekâtın bir savaş sebebi olduğunu bildirdi. İngiliz ve Türk ordusu, çatışma noktasına geldiler. İngilizler Türk ordusunun ilerlemesi karşısında müttefiklerinden destek bekledi ancak Fransa ve İtalya tarafsız kaldı. İngiliz halkı da yeni bir savaşa taraftar değildi. Bu gelişmeler üzerine İngiltere, Fransa ve İtalya’nın da baskısıyla ateşkes görüşmelerine başlamayı kabul etti. Ateşkes görüşmeleri için 3 Ekim 1922’de Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri Mudanya’da bir araya geldiler (Görsel 3.35). Türkiye’yi Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa temsil etti. Yunanistan görüşmelere katılmazken ateşkes metnini daha sonra imzaladı.
11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın maddeleri şunlardır:
► Türkiye ile Yunanistan arasındaki silahlı çatışmalara son verilecek.
► Yunanlar, 15 gün içinde Doğu Trakya’yı boşaltacak ve TBMM Hükûmeti’ne teslim edecek.
► Türkiye, barış sağlanıncaya kadar burada emniyet ve asayişin sağlanması için sekiz bin jandarma bulunduracak.
► İstanbul ve Boğazlar TBMM Hükûmeti yönetimine bırakılacak.
► İtilaf Devletleri kuvvetleri barış anlaşması imzalanıncaya kadar İstanbul’da kalacak.
Mudanya Ateşkes Antlaşması, Millî Mücadele’nin askerî safhasını tamamlayan siyasal bir zaferdir. İstanbul ve Boğazların yönetiminin TBMM’ye bırakılması Osmanlı Devleti’nin siyasi olarak yok sayıldığını ve sona erdiğini göstermektedir. Doğu Trakya ve İstanbul savaş yapılmaksızın kazanılmıştır. Mudanya Ateşkes Antlaşması ile diplomasi dönemine geçilmiş, barış konferansının hazırlıkları başlamıştır.
Soru: Mudanya Ateşkes Antlaşması hangi yönüyle siyasi bir zaferdir? Açıklayınız.
- Cevap: Mudanya Ateşkes Antlaşması, İstanbul ve Boğazların yönetiminin TBMM’ye bırakılmasıyla Osmanlı Devleti’nin sona erdiğini göstermiştir. Ayrıca, savaş yapılmadan Doğu Trakya ve İstanbul’un kazanılması Türkiye için büyük bir siyasi başarıdır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum