

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 112

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 112
Soru: Aşağıda Mustafa Kemal’in Büyük Taarruz öncesindeki duruma ilişkin açıklaması yer almaktadır. Metni okuduktan sonra soruları cevaplayınız.
Gerçekte ordumuz ihtiyaçlarını ve eksiklerini tamamlamak üzere bulunuyordu. Ben, daha haziran ortalarında taarruza karar vermiştim. Bu kararımı yalnız cephe komutanı ile genelkurmay başkanı ve millî savunma bakanı biliyorlardı. Bildirdiğim tarihlerde bir geziyi vesile ederek İzmit-Adapazarı yönüne hareket ettim. O zaman Ankara’da Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile görüştükten sonra, Millî Savunma Bakanı olan Kâzım Paşa’yı Sarıköy İstasyonu’na kadar götürdüm. Oraya davet ettiğim Cephe Komutanı İsmet Paşa’yla taarruz için gerekli hazırlıkların süratle tamamlanması kararını aldık.
Efendiler, artık Büyük Taarruz’dan söz açma sırası geldi. Bilirsiniz ki Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra, düşman ordusu büyük ve kuvvetli bir grupla Afyonkarahisar-Dumlupınar arasında bulunuyordu. Bir başka kuvvetli grubu da Eskişehir bölgesindeydi. Bu iki grup arasında yedek kuvvetleri vardı. Sağ kanadını, Menderes dolaylarında bulundurduğu kuvvetlerle, sol kanadını da İznik Gölü’nün kuzey ve güneyindeki kuvvetlerle koruyordu. Denilebilir ki düşman cephesi, Marmara’dan Menderes’e kadar uzanıyordu. Düşman ordusunun teşkilatı üç kolorduyu ve bazı müstakil birliklerin mevcudu da üç tümeni bulmaktaydı. Biz, Batı Cephesi’ndeki kuvvetlerimizi iki ordu hâlinde teşkilatlandırmış ve düzenlemiştik. Bundan başka, doğrudan doğruya cepheye bağlı teşkilatımız da vardı. Bizim bütün birliklerimiz on sekiz tümen idi. Bundan başka üç tümenli bir süvari kolordumuz ve daha zayıf mevcutlu iki süvari tümenimiz vardı. Teşkilatı birbirinden farklı iki düşman ordusu birbiriyle karşılaştırılırsa her iki tarafın insan ve tüfek kuvvetleri, aşağı yukarı birbirine denk bulunuyordu. Yalnız, Yunan ordusu, dünyanın kendisini destekleyen sanayisine dayandığı için makineli tüfek, top, uçak, taşıt, cephane ve teknik malzeme bakımından daha üstün durumdaydı. Diğer taraftan bizim ordumuz süvari sayısı yönünden daha üstün bulunuyordu.” (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s.449-450.)
Soru: Mustafa Kemal taarruz kararını neden gizlemiştir?
- Cevap: Mustafa Kemal, düşmanın hazırlık yapmasını engellemek ve stratejik bir avantaj sağlamak için taarruz kararını gizlemiştir.
Soru: Yunan ordusu hangi bölgeleri elinde tutmaktadır?
- Cevap: Yunan ordusu, Afyonkarahisar-Dumlupınar, Eskişehir, Menderes ve İznik Gölü çevresindeki bölgeleri elinde tutmaktadır.
Soru: Türk ordusunun ve Yunan ordusunun üstün yönleri nelerdir?
- Cevap: Türk ordusu süvari gücü açısından üstünken, Yunan ordusu teknik donanım, makineli tüfek, top, uçak ve cephane bakımından üstündür.
Soru: Ordumuzun teknik yönden daha üstün bir orduyu kısa sürede mağlup etmesini nasıl açıklarsınız?
- Cevap: Ordumuzun zaferi, stratejik planlama, Mustafa Kemal’in liderliği ve askerlerin yüksek motivasyonu sayesinde gerçekleşmiştir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum