

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 109

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 109
2. Kars Antlaşması (13 Ekim 1921)
16 Mart 1921’de Sovyetler Birliği ile TBMM Hükümeti arasında Moskova Antlaşması imzalanmıştı. Bu antlaşmada doğu sınırlarımızla ilgili bazı konular çözüme kavuşturulamamıştı. 13 Ekim 1921’de Sovyetler Birliği’ne bağlı Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Kars Antlaşması imzalandı. Doğuda günümüzde de geçerli olan sınırlarımızın belirlendiği bu antlaşmanın önemli maddeleri şunlardır:
► İstanbul’un güvenliği sağlandığı takdirde, Boğazlar ticarete açılacak.
► Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan; Türkiye’nin tanımadığı bir anlaşmayı tanımayacak.
► Nahçıvan bölgesine muhtariyet (özerklik) verilecek.
► Taraflar arasında ticaret, gümrük, sağlık ve güvenlik konularında ortak tedbirler alınacak.
3. Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)
Fransızlar Güney Cephesi’nde güçlü bir direnişle karşılaşmış; Maraş, Urfa gibi işgal ettikleri şehirlerden geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Bu cephede daha fazla kayıp vermek istemeyen ve Türk ordusunun Batı Cephesi’n- de kazandığı başarılardan sonra işgal ettiği topraklarımızda daha fazla tutunamayacağını gören Fransa, TBMM ile antlaşma yapmak istediğini bildirdi (Görsel 3.27). Ankara’daki görüşmeler sonunda imzalanan Ankara Ant- laşması’na (20 Ekim 1921) göre iki taraf arasında savaş sona erdi. Ankara Antlaşması’nın önemli maddeleri şunlardır:
► Türkiye-Suriye sınırı, İskenderun Körfezi’nin güneyindeki Payas’tan başlayacak; Meydanıekbez’e, oradan da Nusaybin ve Cizre’den geçerek Fırat’a ulaşacak.
► Fransızlar Güneydoğu Anadolu’da işgal ettikleri yerlerden çekilecekler.
► İskenderun ve Antakya (Hatay) için özel bir yönetim kurulacak, Türk kültürünün gelişmesi için her türlü önlem alınacak.
► İki taraf savaş durumuna son verecek ve savaş esirlerini serbest bırakacak.
► Antlaşmanın imzalanmasını izleyen iki ay içinde Fransız kuvvetleri tespit edilen sınırın güneyine, Türk kuvvetleri ise kuzeyine çekilecek.
► Türkiye Selçuklu Devleti Hükümdarı Süleyman Şah’ın mezarının bulunduğu Caber Kalesi, Türk toprağı olarak kalacak.
Ankara Antlaşması TBMM Hükümetinin dış politika alanında kazandığı bir zaferdir. TBMM’yi resmen tanıyan Fransa işgal ettiği topraklarımızdan çekilmiş, Hatay dışında güney sınırımızın önemli bir bölümü belirlenmiştir. TBMM Hükümeti ile antlaşma imzalayan Fransa’nın İngiltere ile anlaşmazlığı giderek büyümüş ve İtilaf Bloku büyük oranda parçalanmıştır. Güney Cephesi’nin kapanmasıyla bu cephedeki askerler Batı Cephesi’ne nakledilmiştir.
Soru: Kars ve Ankara antlaşmaları ülkemize neler kazandırmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Kars Antlaşması ile doğu sınırlarımız kesinleşmiş ve Sovyetler Birliği ile ilişkilerimiz güçlenmiştir. Ankara Antlaşması ise Fransa ile savaşı sona erdirmiş, güney sınırlarımızı belirlemiş ve diplomatik zafer kazandırmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum