

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 108

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 108
“Cepheyi teftiş eden Mustafa Kemal, ata binerken düşmüş ve köprücük kemiği kırılmıştı. Askerin moralini bozmamak için yaralandığını gizlemişti. Ankara’ya döndüğünde doktor kendisine 10 gün süreyle mutlak istirahat tavsiye etmişti. Ama o “Yunan ordusu gelecek, Türk ordusuna çatacak ve Türk ordusunun başkomutanı yatacak! Olmaz böyle şey!” diyerek bu tavsiyeye uymamıştı.
(…) Mustafa Kemal, karargâhta bir akşam yemeği için önlerine bir tavuk konulduğunda askere o gün ne verildiğini sormuştu. Yine buğday dağıtıldığını öğrenince tavuğa dokunmadan sofradan kalkmıştı. Bu yüzden kendisi de yanındakiler de o gece aç yatmışlardı. Ama bu sıkıntılara katlanılarak yalnız Ankara kurtarılmamıştı, Yunan kuvvetlerinin yüz geri ettirilmeleri ile 1683’te Viyana’da başlayan geri çekilme de durdurulmuştu.” (Şerafettin Turan, Mustafa Kemal Atatürk, s.342-343.)
Soru: Ordunun hazırlanması ve savaşın kazanılmasında Mustafa Kemal’in hangi kişilik özellikleri etkili olmuştur? Açıklayınız.
- Cevap: Mustafa Kemal’in liderlik, kararlılık ve ileri görüşlülük gibi kişilik özellikleri ordunun hazırlanmasında etkili olmuştur. Ayrıca, cesareti ve halkı motive etme kabiliyeti zaferin kazanılmasında büyük rol oynamıştır.
Soru: Aşağıda kendisine Meclis tarafından “gazi” ünvanı ve “mareşal” rütbesi verilmesi üzerine Mustafa Kemal’in orduya yayımladığı bildirge verilmiştir. Bu bildirgeyi de dikkate alarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.
“Arkadaşlar! Milletimizi yabancıların elinde köle olmuş görmemek için giriştiğimiz bu savaşta, Sakarya Zaferi gibi adı daima anılacak yeni ve büyük bir zafer kazandınız. Ömrünü yıllardan beri saflarımızın yanında geçirmiş bir silah arkadaşınız ezilmiş, kahredilmiş düşmanın geri çekilişinden sonra hakkınızda duyduğum takdir, hayret, gönül borcu ve teşekkürü -ordunun her bireyi, memleketin her tarafından duyacak kadar yüksek sesle- söylemeye gerek gördüm. Sakarya boyunda verdiğimiz savaş, çok önceki savaşlarımızda olduğu gibi ana vatanın yalnız bir köşesini, ufak veya büyük bir parçasını tehlikeye düşürmüyordu. Orada biz bütün memleket, bütün varlığımız ve bağımsızlığımız uğruna denecek kadar önemli, büyük bir savaşa giriştik. Yirmi bir gün yirmi bir gece milletin bağımsızlık fikriyle bir milletin istila ve yağma fikri birbiriyle boğuştu. Sizin başını eğmeye razı olmayan bağımsızlık fikriniz, ilerleyen düşmanı bozularak geri çekilmek zorunda bıraktı. Kızgın bir ufuk üzerinde tüten ve yanan yüzlerce köyümüzü arkasında bırakarak düşman ordusu, ceza önünde kaçan bir cani gibi geldiği yerlere gidiyor. Hâlbuki o, bir savaş değil; yalnız bir akın düşünüyordu. Fikir ve imanın kayıtsız, şartsız kuvvetine kazandığınız zafer kadar büyük bir kanıt olamaz. Mazlum milletimizi tarihin en tehlikeli zamanında yeniden ışığa ve kurtuluşa kavuşturan bu savaşta, sizin başkomutanınız olmaktan dolayı bir insan kalbi için alında yazılı olabilecek en derin mutluluk ve övüncü duydum.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s.156-158.)
Soru: Millî Mücadele’nin sebebi nedir?
- Cevap: Millî Mücadele’nin sebebi, vatanın işgal edilmesi ve milletin bağımsızlık mücadelesi vermek zorunda kalmasıdır.
Soru: Sakarya Meydan Muharebesi’nin Millî Mücadele’deki önemi nedir?
- Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi, düşmanın ilerleyişinin durdurulduğu ve Türk ordusunun savunmadan taarruza geçtiği bir dönüm noktasıdır.
Soru: Düşmanın Sakarya Meydan Muharebesi’nde vatanımıza verdiği zararlar nelerdir?
- Cevap: Düşman, Sakarya Meydan Muharebesi sırasında birçok köyü yakmış ve büyük tahribat yapmıştır.
Soru: Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasını sağlayan etmenler nelerdir?
- Cevap: Türk ordusunun bağımsızlık fikrine olan bağlılığı ve Mustafa Kemal’in stratejik dehası, zaferin kazanılmasını sağlayan en önemli etkenlerdir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum