8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 105
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 105
Çok soğuk bir gecede 10 haneli bir köye misafir olduğum zaman köy sokaklarında geceyi geçirmek istedim. Halk kendi hayvanlarını dışarı atarak alayın hayvanlarını zorla içeri aldı. Hele kadınların cömertliği, dil ile tarif edilmez. Evine misafir olan erlere:
— Kardeşlerim! Kümeste beş tavuk var, üçünü tutarak kesin. Ben temizleyerek pilavınıza katarım, diyordu. Bir iki gün zarfında durumu kavrayınca bu temiz ruhlu, misafirperver halkı yükten kurtarmak için kolayını şöyle buldum: Hangi köye gidersem evvela muhtarı ve ileri gelenleri toplayarak şu tembihleri veriyorum:
1. Halk bizi beslemek için varını yoğunu ortaya döküyor, ileride aç kalacaksınız.
2. Evlerde misafir kalacak erlerin bir sıcak çorbaya ihtiyacı var. Ama tavuklu çorba değil. Az miktarda yağ konursa kabul. Yağ yoksa safi suya sıcak bir bulgur çorbası.
3. 10 tane koyun isterim. Bunlar hemen kavurma yapılacak. Gece yarısı hareket emri alırsam kavurmalar hazır bulunmalı.
4. Her er için birer kiloluk ekmek isterim. Bunlar hemen yapılarak fırınlarda pişirilmeli. Gece yarısı hareket emrini alınca ekmeğini teslim alan her er, kavurma kazanlarının yanına gelerek kavurmasını ekmeğinin içine koyup geçecek.
5. Arpalar şöyle olacak, samanlar böyle olacak.
6. Hepsinin parasını kâtibimle, iaşe subayı ile hesap edeceksiniz. Evrakı tanzim ederek paraları İngiliz altını olarak alacaksınız.
Sabahleyin kavurma kazanının yanında tanzim edilen kâğıtları katibin, altınları da sizin elinizde göreceğim. Haydi, şimdi iş başına diyorum ağalar; basıyorlar itirazı:
— Dediklerinin hepsini yapacağız. Bizi koruyorsunuz. Daha ne isteriz? Ama asla para kabul edemeyiz.” (Şerif Güralp, İstiklal Savaşı’nın İç Yüzü, s.117-118.)
Soru: Aşağıdaki fotoğraflarda halkımızın Millî Mücadele’ye hangi alanlarda desteği görülmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Fotoğraflarda halkımızın Millî Mücadele’ye ulaşım ve savunma alanlarında destek verdiği görülmektedir. Kadınlar demir yolu hattının bakımını yaparken, çocuklar mermi imal ederek cepheye katkı sağlamışlardır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.