

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 102

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 102
Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde Afyon, Kütahya, Eskişehir’in kaybedilmesi ve ordumuzun geri çekilmesi, TBMM’de büyük tartışmalara yol açtı. Milletvekilleri arasında “Ordu nereye gidiyor, millet nereye götürülüyor, bu işin sorumlusu nerededir?” şeklinde Mustafa Kemal’i hedef alan eleştiriler başladı. Milletvekillerinin önemli bir bölümü Mustafa Kemal’in ordu komutanlığını eline alması gerektiğini söylüyordu. Millî Mücadele’nin liderliğini üstlenmiş olan Mustafa Kemal ordumuzun ve ülkemizin bu zor döneminde sorumluluğu üzerine alarak TBMM’den başkomutanlık yetkisini istedi. TBMM’nin yetkilerinin üç ay süreyle kendisine devredilmesini talep etti. Mustafa Kemal bu yetkilerle hızlı ve etkili kararlar alarak Türk ordusunu Yunan ordusunun saldırısına karşı hazırlamak amacındaydı. TBMM, 5 Ağustos 1921’de Başkomutanlık Kanunu ile Mustafa Kemal’e “başkomutanlık” görevini verdi. Mustafa Kemal TBMM’nin askerî yetkilerini üç ay süre ile kullanacaktı. Gerekli görülürse bu süre uzatılabilecekti. Başkomutan Mustafa Kemal hızlı bir şekilde ordunun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı.
Soru: Aşağıdaki metni okuyarak metnin altındaki soruları cevaplayınız.
Halide Edip Adıvar Millî Mücadele Dönemi’nde yaşananları anlatıyor:
“(…) Ankara’daki heyecan panik hâlini alıyordu. Bir hayli kimse Kayseri’ye göçtü.
(…) Durum çok korkunç bir hâl alıyordu. Yüz bin kişilik Yunan ordusu, bütün mühimmatı ve levazımı ile Ankara’ya gelmek istiyordu. Hatta Ankara’da bazı İngiliz zabitlerine ziyafet vereceklerini söyleyerek onları davet etmişlerdi. Türk ordusu yirmi beş bin kişilikti. Henüz bir mağlubiyet geçirmişti. Ateş kuvveti Yunanların yarısından azdı, nakil vasıtaları çok kıttı, silahları değerce düşüktü. Bu, son teşebbüstü. Ya son bir taarruza geçmek ya da mahvolup gitmek gerçeği ile karşı karşıyaydık.” (Halide Edip Adıvar, Türk’ün Ateşle İmtihanı İstiklal Savaşı Hatıraları, s.215.)
Soru: Metinde hangi savaş sonrası yaşananlar anlatılmaktadır?
- Cevap: Meydan Muharebesi öncesi yaşananlar anlatılmaktadır.
Soru: İnsanlar neden göç etmek için Kayseri’yi tercih etmektedirler?
- Cevap: Kayseri, savaş hattından uzakta ve daha güvenli olduğu için tercih edilmektedir.
Soru: Türk ve Yunan orduları arasında hangi farklar bulunmaktadır?
- Cevap: Yunan ordusu, daha kalabalık ve donanımlı iken Türk ordusu, sayıca az ve silah bakımından zayıftır.
Soru: Mahvolup gitmek ile ne kastedilmektedir?
- Cevap: Bu ifadeyle, savaş kaybedildiğinde ülkenin tamamen işgal edilmesi ve yok olması kastedilmektedir.
Soru: Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’ye katılmış silah arkadaşlarından veya Batı Cephesi’ndeki yerel kahramanlardan kitabınızda biyografisi verilmeyen bir kişinin hayatını araştırınız. Bu kişiyle ilgili elde ettiğiniz bilgileri dikkate alarak aşağıdaki şemayı doldurunuz.
- Cevap:
Adı: Kazım Karabekir
Doğum Yeri ve Yılı: İstanbul, 1882
Savaştığı Yerler: Doğu Cephesi, Erzurum, Sarıkamış
Kısaca Hayatı ve Millî Mücadele’deki Başarıları: Kazım Karabekir, Doğu Cephesi’nde Ermenilere karşı büyük zaferler kazanmış ve bölgenin güvenliğini sağlamıştır. Milli Mücadele’de önemli komutanlardan biri olarak Batı Anadolu’daki harekâtlara da destek vermiştir.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 102 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum