

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 101

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 101
9. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri (10-24 Temmuz 1921)
İnönü mevkisinde ikinci defa Türk ordusuna mağlup olan Yunanlar yeni bir taarruzun hazırlıklarına başladılar. Asker sayısını artıran Yunanlar İngiltere’nin de desteğini alarak tüm kaynaklarını ordularının hazırlıklarına ayırdılar. Buna karşılık TBMM Hükümeti kısıtlı imkânları nedeniyle askerlerinin silah, cephane, giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarını tamamlayamadı. Daha büyük ve iyi donatılmış bir orduya sahip olan Yunan kralı zaferden o kadar emindi ki gazetecilere röportaj için Ankara’da randevu verdi.
Yunan ordusunun saldırısı 10 Temmuz 1921’de başladı.
On gün içinde Afyon, Kütahya ve Eskişehir Yunan ordusu tarafından işgal edildi. Çok geniş bir cephede kısıtlı imkânlarla mücadele etmek zorunda kalan Türk ordusu daha fazla kayıp vermemek ve zaman kazanmak için Mustafa Kemal’in emriyle Sakarya Nehri’nin doğusuna çekildi (Harita 3.4).
Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi halk arasında kaygıya neden oldu. TBMM’de sert tartışmalar yaşandı ve hükümet merkezinin Kayseri’ye taşınması gündeme geldi. Mustafa Kemal ordumuzun çekilmesinin bir strateji olduğunu ve askerî bakımdan gerekli olduğunu açıkladı. Ona göre Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilen ordumuz toplu bir hâlde bulunacak, eksiklerin giderilmesi için zaman kazanılacaktı. Bu gerekliliği Mustafa Kemal şu sözlerle açıklamıştır:
Orduyu, Eskişehir’in kuzey ve güneyinde topladıktan sonra, düşman ordusuyla aramızda büyük bir açıklık bırakmak gerekir ki orduyu derleyip toparlamak ve güçlendirmek mümkün olabilsin. Bunun için Sakarya’nın doğusuna kadar çekilmek yerindedir. Düşman hiç durmadan takip ederse hareket üssünden uzaklaşacak ve yeniden menzil hatları kurmaya mecbur olacak, herhâlde beklemediği birçok güçlükle karşılaşacak, buna karşılık bizim ordumuz toplu bulunacak ve daha elverişli şartlara sahip olacaktır.” (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s.413.)
Soru: Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nin kaybedilmesi, halkı nasıl etkilemiş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nin kaybedilmesi, halkta moral bozukluğuna ve endişeye yol açmıştır. Ancak, Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi, savunmayı güçlendirme amacı taşıdığı için halkın umudunu tamamen kaybetmemesi sağlanmıştır.
8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum