Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 100
8. Sınıf İnkılap Tarihi Semih Ofset Sek Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 100

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 100

Yunan ordusu 23 Mart 1921’de Bursa ve Uşak üzerinden Eskişehir ve Afyon’a doğru taarruza geçti. Bilecik’i alan Yunan ordusu İnönü mevzilerinde Türk ordusunun başarılı savunması ile karşılaştı (Harita 3.3). 31 Mart’ta karşı saldırıya geçen Türk ordusu karşısında Yunan ordusu büyük kayıplar vererek çekildi. Yunanlar İnönü’deki yenilgiden sonra işgal ettikleri Afyon’u da boşalttılar. Türk ordusu 8-12 Nisan arasında Aslıhanlar bölgesinde Yunan ordusuna saldırdı ancak taarruz gücüne henüz ulaşmamış ordumuz önemli bir başarı kazanamayarak geri çekildi.

II. İnönü Muharebesi’nde kazanılan zafer Millî Mücadele’nin başarıyla sonuçlanacağına olan inancı kuvvetlendirdi. Anadolu’da daha fazla tutunamayacağını gören İtalyanlar işgal ettikleri yerlerden çekilmeye başladılar. Fransızlar da Zonguldak’tan çekildiler ve TBMM Hükümeti ile anlaşma zemini aramaya başladılar. İngiltere’nin Yunan ordusuna karşı desteği azalmaya başladı. II. İnönü Zaferi’nin ardından Mustafa Kemal, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’yı şu sözlerle kutlamış ve zaferin önemini belirtmiştir (Görsel 3.17, Görsel 3.18).

Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz. İstila altındaki talihsiz topraklarımızla birlikte bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istila hırsı, azminizin ve vatanseverliğinizin yalçın kayalarına başını çarparak paramparça oldu.”

Soru: Mustafa Kemal “milletin makûs talihi” sözüyle ne demek istemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal “milletin makûs talihi” sözüyle, Türk milletinin uzun yıllar boyunca yaşadığı yenilgiler, işgaller ve zorlukları kastetmiştir. Bu talihin Millî Mücadele ile değişeceğini ve bağımsızlık kazanılarak milletin kaderinin yeniden yazılacağını vurgulamıştır.

8. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum