Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99

giderek tehlikeli bir duruma dönüşmeye başlaması üzerine Mustafa Kemal, Antep ve Maraş yörelerinin işgalinin protesto edilmesini istedi. Antep halkı mitingler düzenleyerek işgalleri protesto etti. Antep’te Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin bir şubesi açıldı. Daha sonra An- tep-Kilis yolu Kuvâ-yı Millîye Komutanlığına “Şahin Bey” takma adıyla Üsteğmen Mehmet Sait Bey tayin edildi. Böylece Antep savunması örgütlü hâle getirildi (Görsel 3.5).

Fransızlara karşı direnişin sembol ismi olan Şahin Bey, Kilis-Antep yolu üzerinde Fransızların ikmal kollarını vurarak önemli başarılar elde etti. Bu arada Antep halkı da şehirde direnişe geçti (Görsel 3.6). 1920 yılı Mart ayında Fransız- lara karşı büyük bir saldırı başlatan Şahin Bey, kahramanca savaştı ve şehit düştü. Ancak Antep halkı Fransızlarla mücadeleye devam etti. Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Kılıç Ali Bey Kuvâ-yı Millîye Komutanlığını üstlendi.

Kılıç Ali Bey Fransızların isteklerini reddederek mücadeleye devam etti. Antep halkı on bir ay boyunca işgale kahramanca direndi. Bu süreçte şiddetli çarpışmalar yaşandı ve altı binden fazla şehit verildi. Şehri kuşatan Fransızlar, halkı aylarca aç, susuz ve cephanesiz bıraktılar. Antepliler, Fransızlara daha fazla dayanamadı ve 9 Şubat 1921’de teslim oldu. Antep halkının işgale direnişinin devam ettiği günlerde Büyük Millet Meclisi, 6 Şubat 1921’de çıkardığı bir yasa ile Antep’e “Gazi” unvanını verdi. 7 Şubat 2008 tarihinde ise şehir halkı İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.
Batı Cephesi’nde Türk ordusunun Yunanlara karşı art arda kazandığı zaferler, Güney Cephesi’nde Fransızların politikalarının değişmesine neden oldu. Sakarya Zaferi’nden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin Fransa ile imzaladığı 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması ile Güney Cephesi’ndeki savaş sona erdi ve cephe kapandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum