

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 98
şehirde işgale devam eden Fransız Komutanlığına bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa’yı boşaltmalarını istedi. Bu isteğin olumsuz karşılanması üzerine millî kuvvetler ve Urfalılar, Fransızlara karşı taarruza geçti. Urfa’da kuşatılarak çembere alınan Fransızların dışarıdan yardım almaları önlendi. Yaklaşık iki ay süren çatışmalar sonunda ağır kayıplar veren Fransızlar, 11 Nisan 1920’de Urfa’yı terk ettiler. Böylece şehirdeki Fransız işgali sona erdi. Urfa halkının göstermiş olduğu fedakârlık ve kahramanlıktan dolayı 1984 yılında TBMM tarafından Urfa’ya “Şanlı” unvanı verildi ve şehrin adı Şanlıurfa oldu.
Soru: Urfa şehrine TBMM tarafından unvan verilmesi şehir halkında ne gibi duygular uyandırmış olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Urfa’ya TBMM tarafından “Şanlı” unvanının verilmesi, şehir halkında büyük bir gurur ve onur duygusu uyandırmıştır. Bu unvan, halkın gösterdiği kahramanlıkların takdir edilmesi olarak görülmüş ve onların bağımsızlık mücadelesine olan inançlarını daha da güçlendirmiştir.
Soru: Metni okuyunuz. Soruları cevaplayınız.
Ali Saip Bey, “Kuvâ-yı Millîye Kumandanı Namık” imzasıyla Fransızlara şu ültimatomu verdi:
“Asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış bir millet, istila ve esareti kabul edemez. Urfa’daki misafirliğinize daha fazla müsaade etmemize imkân yoktur. Antlaşmaya aykırı işgalinizi şiddetle reddeder, 24 saat içinde Urfa’yı terk ve tahliye etmediğiniz takdirde kesin hareketlere başvurulacağını ve dökülecek kanların sorumluluğunun size ait olacağını üzüntü ile bildiririz. Hristiyan vatandaşlarımızın her türlü hakkı korunacaktır. Urfa’yı boşaltmaya onay verdiğiniz takdirde sınırımızın dışına kadar serbestçe gidebileceğinizi temin ederiz.” Bu ültimatomu elinde beyaz bayrakla, Badıllı Aşireti’nden Mahmut adında bir savaşçı götürmüştü. (İsmail Özçelik, Millî Mücadele’de Güney Cephesi Urfa, s.164) (Kısaltılmıştır.)
Soru: Ali Saip Bey yöredeki Fransızlara misafir demekle ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Ali Saip Bey, Fransızlara “misafir” diyerek işgallerinin geçici olduğunu ve Urfa’da kalmalarına müsaade edilmeyeceğini belirtmek istemiştir. Bu ifade, Türk halkının bağımsızlığından ödün vermeyeceğini vurgulayan bir diplomatik üsluptur.
Soru: Ali Saip Bey’in yerinde olsaydınız nasıl bir ultimatom yazardınız? Açıklayınız.
- Cevap: Ali Saip Bey’in yerinde olsaydım, ultimatomda şu şekilde ifade ederdim: “Türk halkı, bağımsızlığını ve özgürlüğünü her şeyden üstün tutar. İşgaliniz kabul edilemez ve 24 saat içinde şehrimizi terk etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, direnişimiz başlayacak ve bunun sorumluluğu tamamen size ait olacaktır.”
Soru: İşgalcilerin Akyol Cami’ndeki bayrağı indirmelerine halk neden tepki göstermiştir? Açıklayınız.
- Cevap: İşgalcilerin Akyol Camii’ndeki Türk bayrağını indirmeleri, halkın bağımsızlığına ve milli değerlerine yapılan bir hakaret olarak görülmüştür. Bayrak, bağımsızlığın ve vatanın sembolü olduğu için bu eylem halkta büyük bir öfke ve direniş duygusu uyandırmıştır.
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum