Evvel Cevap
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

Millî Mücadele’de işgal devletlerine karşı üç cephede mücadele verildi. Anadolu’nun doğusunda Ermenilerle, güneyde Fransızlar ve onları destekleyen Ermenilerle, batıda ise Yunanlarla savaşıldı (Harita 3.1). Anadolu’nun işgalinde yer alan İngiltere ve İtalya’ya karşı bir cephe açılmadı.
İngilizlerin Anadolu’da Türklere karşı Yunanları kullanmaları, İtalyanların İngilizlerle aralarının açık olması ve İtalya’da yaşanan iç karışıklıklar bu devletlerle silahlı mücadeleye girilmemesinde etkili oldu. Cephelerdeki mücadelenin yanı sıra Millî Mücadele’yi engellemeye çalışan unsurlarla da içeride siyasi ve askerî mücadele yürütüldü. Dış siyasette ise İtilaf Devletleri’yle yoğun diplomasi mücadelesi başlatıldı.

Doğu Cephesi

Ermeniler XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Devleti’nden ayrılmak ve bağımsız devlet kurmak için defalarca ayaklandılar. I. Dünya Savaşı sırasında Rus- lardan destek gören ve silahlandırılan Ermeniler, Doğu Anadolu’da bazı yerleri işgal ettiler. Çeteler kurarak Türk halkına saldırdılar ve katliam yaptılar. Kasabaları, köyleri yakıp yıktılar. Rusya’da Bolşevik İhtilali’nin yaşanması ve yeni Rus yönetiminin savaştan çekilmesiyle Ermeniler Güney Kafkasya sınırlarında Erivan, Gümrü ve Kars dolaylarında bir devlet kurdular. İngiltere, Fransa ve ABD gibi Batılı devletlerden de her türlü yardım ve desteği aldılar.

Soru: Sivil halkın bir savaş sırasında orduya sağlayabileceği katkılara iki örnek veriniz.

  • Cevap: Sivil halk, orduya lojistik destek sağlayabilir, yiyecek ve erzak temin edebilir. Ayrıca, istihbarat toplayarak düşman hareketleri hakkında bilgi verebilirler.

Soru: Millî Mücadele’nin Doğu ve Güney cephelerinde mücadele eden Türk kuvvetlerinin nasıl oluştuğunu araştırınız.

  • Cevap: Millî Mücadele’nin Doğu ve Güney cephelerinde Türk kuvvetleri, bölgedeki halkın desteğiyle kurulan Kuvâ-yi Millîye birliklerinden oluşmuştur. Daha sonra düzenli orduya katılmışlardır.

Soru: Ermeniler Doğu Anadolu’da Türk halkına şiddet uygulayarak neyi amaçlamışlardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Ermeniler, Doğu Anadolu’da Türk halkına şiddet uygulayarak bağımsız bir devlet kurmayı ve bu bölgeleri ele geçirmeyi amaçlamışlardır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum